Cum s-au cheltuit banii publici in Romania in 2014

bani_luati.jpg

bani_numaratCurtea de Conturi a Romaniei a dat publicitatii „Raportul public pe anul 2014”. Iata cateva informatii pentru felul in care sunt cheltuiti banii publici in Romania.

1. In 2014, premierul Victor Ponta a avut la dispozitie un Fond de Rezerva al Guvernului de peste 2,3 miliarde de lei. Acest Fond a crescut de 14 ori in decursul acelui an, de la 161 de milioane de lei, in bugetul initial, la 2,34 de miliarde de lei. Curtea de Conturi noteaza ca „pentru o mare parte din cheltuieli nu sunt indeplinite conditiile de a fi incadrate la categoria Urgente sau Neprevazute”, conform dispozitiilor legale de alocare a banilor din acest Fond.

2. Ministerul Agriculturii nu poate justifica prin documente cheltuirea a 2 milioane de lei pentru participarea la un targ care a durat 3 zile, 12-15 februarie 2014. Este vorba de BIOFACH, cel mai mare eveniment de profil, care s-a tinut la Nürnberg. In cadrul deplasarii, Ministerul Agriculturii a organizat si conferinta „Strategia Dunarii – Oportunitati pentru dezvoltarea agriculturii ecologice in Europa Centrala si de Est”. Curtea de Conturi sustine ca „se vor stabili pagubele create bugetului de stat si se vor initia masurile legale de recuperare a acestora. De asemenea, la nivelul MADR se vor stabili proceduri formalizate necesare aplicarii corespunzatoare a dispozitiilor prevazute de pct. 2 al articolului unic din Legea nr. 110/2012″

3. Ministerul Sanatatii a primit gratuit, de la Ministerul pentru Societatea Informationala, 5.591 de „licente perpetue pentru pachete software”, in suma estimata de 5,4 milioane de lei. Ministerul Sanatatii nu a transferat  licentele unitatilor din subordine, spre a fi utilizate conform scopului pentru care acestea au fost achizitionate.

4. Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), aflata in coordonarea premierului, a avut la dispozitie, in 2014, un credit bugetar initial de 263,4 milioane de lei, dar a sfarsit prin a face plati de 625,8 milioane de lei. DNA-ul ancheteaza ANRP legat de faptul ca cei mai importanti beneficiari ai sumelor platite de Agentie in perioada 2009-2011 sunt parlamentari si alti politicieni. Acestia au primit despagubiri de zeci sau sute de ori mai mari decat valoarea reala a proprietatilor pentru care cumparasera drepturi litigioase.

5. Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), aflat in subordinea Secretariatului General al Guvernului, a cheltuit pe transport auto nu mai putin de 63,1% din bugetul de bunuri si servicii. „Neeficient”, este verdictul Curtii de Conturi.
„DLAF nu a respectat principiile economicitatii, eficientei si eficacitatii in utilizarea fondurilor publice”, se arata in Raport. De asemenea, in document se consemneaza ca Departamentul de Lupta Antifrauda nu are niciun angajat la propriul departament de audit intern

6. Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), institutia care asigura salarizarea preotilor si construirea de lacase de cult, a fost in 2014 in subordinea Guvernului si in coordonarea premierului Victor Ponta. SSC a cheltuit 434,8 milioane de lei. In schimb, in acelasi an, bugetul pentru Tineret si Sport a fost de 392,6 milioane de lei.

7. Ministerul Muncii a calculat gresit asigurarile care trebuiau platite pentru mai multe drepturi salariale obtinute in instanta, aplicand gresit cota de contributii la asigurarile sociale. Bugetul consolidat a fost astfel pagubit cu 363.000 de lei.

8. Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informatica pentru Educatie si Cercetare este o institutie din subordinea Ministerului Educatiei. In 2014, aceasta agentie a achitat 14,2 milioane de lei unor companii de IT care, la controlul Curtii, n-au putut dovedi ca produsele furnizate ar fi fost „noi, nefolosite si de ultima generatie, necesare modernizarii infrastructurii de date administrate de entitate, in conformitate cu specificatiile tehnice prevazute in propunerea tehnica, insotite de toate documentele prevazute in caietul de sarcini”.

9. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a achitat, aparent inexplicabil, cheltuielile cu utilitati de la sediul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID), al carei presedinte este Alexandru Cumpanasu. Sediul este un imobil pe care AID l-a inchiriat de la Minister. Tot in legatura cu MAI, Raportul consemneaza ca angajatii acestui Minister nu au trecut in evidentele contabile aparatura primita gratuit in cadrul unui contract cu Orange.

10. 18,4% din cheltuielile bugetului de stat reprezinta cheltuieli de personal – adica salariile angajatilor si ale colaboratorilor.

In urma constatarilor facute, Curtea de Conturi a depus la DNA 127 de sesizari.

Raportul pe 2014

Sursa: Curtea de Conturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top