Cum se pierd fondurile: Institutul ”Grigore Antipa” din Constanta a comandat o nava militara in locul unei nave de cercetari stiintifice

nava.jpg

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” Constanta (INCDM) va pierde sansa de a achizitiona o nava noua cu aproape opt milioane de euro fonduri comunitare, iar Ministerul Agriculturii ar putea plati despagubiri pentru ca a refuzat sa semneze contractul cu firma ce a castigat licitatia pentru construirea navei.

Motivul refuzului: Codul produsului achizitionat a fost inregistrat gresit, obiectul licitatiei fiind achizitionarea unei nave militare de cercetare, nu a uneia pentru cercetari stiintifice marine.

Compania italiana Vittoria Shipyard a dat in judecata mai multe institutii romanesti responsabile de intarzierea semnarii unui contract in valoare de opt milioane de dolari, dupa ce a castigat anul trecut licitatia pentru construirea navei ce trebuia achizitionata printr-un proiect depus de INCDM in cadrul Programul Operational pentru Pescuit – POP, Axa prioritara 5 – Asistenta tehnica.

Litigiul a fost deschis anul acesta, la sapte luni dupa depasirea termenului maxim prevazut de lege pentru semnarea contractului, si dupa 15 noiembrie, data limita la care constructorul Vittoria Shipyard trebuia sa livreze nava comandata de Institutul de Cercetari Marine din Constanta.

Intrucat achizitia urma a fi efectuata cu fonduri europene din exercitiul bugetar 2007 – 2013, nici nu mai exista vreo posibilitate ca tranzactia sa fie perfectata, astfel incat INCDM a pierdut sansa de a inlocui nava veche pe care o detine si care nu va mai rezista decat cel mult doi ani, potrivit directorului Institutului, Simion Nicolaev.

Avocatii companiei italiene acuza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca a incalcat atat legea nationala privind achizitiile publice, cat si prevederile europene in vigoare.

Proiectul INCDM a fost elaborat din 2012, iar dupa doi ani de pregatiri a caietului de sarcini, in iulie 2014 a fost lansata licitatia.

Licitatia a fost organizata de catre Ministerul Agriculturii, dar cu un caiet de sarcini a fost intocmit de catre INCDM.
Ciceronis Cumpanasoiu, directorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit (AM – POP), a explicat pentru cursdeguvernare.ro ca in caietul de sarcini a fost incadrat gresit produsul ce urma a fi achizitionat: “Codul CPV era pentru nava militara, nu pentru nava de cercetari, si de aici a inceput o serie de complicatii. Nu se mai putea rectifica, ci trebuia reluata licitatia, pentru ca a fost facuta prin SEAP. Si nu mai era timp pentru reluarea licitatiei. Sunt bani pe care nu o sa-i mai luam”, confirma directorul Autoritatii de Management POP.

CPV (Common Procurement Vocabulary) este Codul Comun International Privind Achizitiile de Produse si Servicii, iar in cazul acizitiei respective este intr-adevar  35513200-5, o subcategorie a CPV 3551 – Nave de razboi.

Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetari Marine din Constanta a declarat pentru cursdeguvernare.ro ca licitatia a fost tinuta in termen si era timp suficient pentru ca nava noua sa fie construita si livrata pentru a beneficia de banii europeni.

In ceea ce priveste motivele invocate de AM – POP, directorul Nicolaev le considera pretexte:

“In sase – sapte luni s-au tot cautat motive ca licitatia nu corespunde cerintelor caietului de sarcini. La Ministerul Agriculturii s-a lalait pana acum, gasindu-se motiv ca incadrarea ar fi corespunzatoare unei nave militare. Prostii de genul asta, care se contrazic de la un document la altul. Astea sunt inventii. Incadrarea a fost facuta tot de Autoritatea de Management, nu de noi, cei care ne-am ocupat de caietul de sarcini. Astea sunt gaselnite, susanele de ametit copiii (…) Toate lucrurile s-au facut in curtea Ministerului Agriculturii”, a declarat Simion Nicolaev.

Nici Autoritatea, si nici beneficiarul – Institutul de Cercetari Marine – nu stiu daca va raspunde cineva pentru pierderea celor aproape opt milioane de euro. “Nu am niciun raspuns la aceasta intrebare”, a declarat Ciceronis Cumpanasoiu, adaugand ca decizia renuntarii la achizitie a fost luata undeva mai sus: “Nu l-a mine s-a blocat sistemul. Sistemul e blocat mai sus, pe circuitul ministerului, la ordonatorul de credite, nu stiu exact unde”, a spus directorul AM – POP.

Sursa: www.cursdeguvernare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top