Cum se va desfasura Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria in perioada 2014-2020

POC_Romania_Bulgaria.jpg

POC_Romania_BulgariaViitorul Program de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2014-2020 va include 7 judete din Romania si 8 districte din Bulgaria, iar Secretariatul comun al programului va fi organizat la Calarasi, cu o sucursala pe granita bulgara, la Ruse.

Deciziile au fost luate miercuri, 17 septembrie a.c., in districtul Dobrich, la cea de-a patra intalnire a Grupului Comun de Lucru pentru pregatirea urmatoarei perioade de programare pentru cooperarea teritoriala romano-bulgara 2014-2020.

Grupul este format din  reprezentati ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din Romania, ai Ministerului Dezvoltarii Regionale din Bulgaria si ai Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera (BRCT) Calarasi pentru Granita Romania-Bulgaria.

La intalnire s-a decis ca Secretariatul Comun al Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2014-2020 sa fie organizat in cadrul BRCT Calarasi, organizatie ce asigura si in prezent Secretariatul Tehnic Comun pentru prezentul program de cooperare transfrontaliera, cu o sucursala pe granita bulgara, la Ruse.

De asemenea, a fost stabilita si decisa aria eligibila a urmatorului program de cooperare, aceasta incluzand 7 judete din Romania (Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Constanta) si 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra si Dobrich).

Cea de-a patra reuniune a grupului a reprezentat o ocazie importanta pentru prezentarea principalelor progrese inregistrate in procesul de pregatire a urmatorului Program de Cooperare Transfrontaliera (PCT) Romania-Bulgaria 2014-2020.

Au fost prezentate membrilor grupului de lucru principalele aspecte ale analizei teritoriale a regiunii de granita romano-bulgare, precum si rezultatele chestionarului privind urmatorul exercitiu financiar 2014-2020, aplicat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Analiza a fost realizata in cadrul proiectului strategic Spatial, proiect finantat in cadrul PCT Romania-Bulgaria 2007-2013. 

Tot in cadrul intalnirii a fost prezentat proiectul de Acord de intelegere dintre cele doua state partenere privind viitorul program de cooperare romano-bulgara 2014-2020, modificat conform observatiilor formulate de catre membrii grupului de lucru, la reuniunea precedenta, organizata la Constanta, in cursul lunii iunie a.c. Totodata, a fost prezentata si o prima versiune a cererii de finantare care va fi utilizata in cadrul urmatorului exercitiu financiar.

Presedintia Grupului Comun de Lucru a apartinut delegatiei bulgare conduse de Dimana Sadonkova, director general adjunct in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale din Bulgaria, in timp ce vicepresedintia a fost asigurata de catre delegatia romana, condusa de Doina Surcel, director general adjunct in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din Romania.

Comisia Europeana a fost reprezentata la aceasta intalnire de Filomena Carvalho, sef adjunct de unitate, si de Kypros Kyprionou, ofiter de program din cadrul DG Regio.

Sursa: MDRT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top