Cum te ajuta managementul riscului in perioada de criza

Recent am fost intrebat: „cum te ajuta managementul riscului in perioada de criza?”
Parerea mea: In perioada de criza managementul riscului nu te mai ajuta (sau te ajuta foarte puţin).
Managementul riscului trebuie să fie aplicat înainte de perioada de criză.
Managementul riscului te ajuta ca atunci cand apare o perioada de criza afacerea ta sa fie pregatita si capabila sa-i faca fata. In astfel de situatii, cand perioada de criza a fost anticipata si s-a constientizat iminenta ei, dar si atunci cand nu a fost anticipata, insa conducerea afacerii s-a gandit la posibilitatea aparitiei unui astfel de scenariu (o abordare, ce-i drept, destul de pesimista, dar totodata realista), apare o alta fata a planului de management al riscului: planul de asigurare a continuitatii afacerii si planul de recuperare in caz de dezastru (am sa fac mentiunea ca este vorba despre etape pe care unii teoreticieni le considera parte din planul de management al riscului, opinie la care subscriu si exista pareri care privesc aceste procese ca fiind de sine statatoare, independente de planul de management al riscului).
Iar planul de asigurare a continuitatii afacerii poate fi unul simplu, care sa se reduca la asigurarea existentei unui fond de rezerva sau unul mai complex, care sa prevada de exemplu, impelementarea din timp a tehnicilor de backup a informatiilor vitale organizatiei.

Valentin Mazareanu

Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top