Dacian Ciolos: Peste 50% din comunele din Romania nu-si pot acoperi cheltuielile de functionare

ciolos.jpg

Peste 50% din comunele din Romania nu-si pot acoperi cheltuielile de functionare din veniturile proprii, ceea ce are consecinte grave asupra dezvoltarii economice locale, a afirmat premierul Dacian Ciolos, care a subliniat totodata ca in an electoral, Guvernul nu si-a propus sa faca „minuni”.

La nivelul administratiei publice locale avem costuri foarte ridicate pentru a mentine administratii locale ale unor localitati mici care au capacitate financiara si institutionala slaba, cu consecinte grave asupra dezvoltarii economice locale. Astfel, peste 50% din comunele din Romania, in momentul de fata, nu-si pot acoperi cheltuielile de functionare cu propriile venituri pe care le pot degaja, ca sa nu mai vorbim de proiecte de investitii pentru dezvoltare„, a spus Ciolos, in Parlament, la „Ora Premierului”.

Seful Executivului a atras atentia si asupra faptului ca programele europene destinate dezvoltarii locale se suprapun si nu sunt utilizate eficient, iar in ceea ce priveste transferul de fonduri de la bugetul de stat nu sprijina „durabil si obiectiv” cele mai sarace comunitati.

„De multe ori, fondul de rezerva al Guvernului este un instrument principal de echilibrare, dar nu pe criterii obiective a nevoilor de finantare a diferitelor comunitati locale„, a aratat prim-ministrul.

Dacian Ciolos a amintit ca este un an electoral si de aceea Guvernul nu si-a propus „sa faca minuni” cu reforma administratiei publice locale.

Dat fiind faptul ca este an electoral, nu ne-am propus sa facem minuni cu aceasta reforma, in schimb vrem sa punem in dezbatere si sa creem cadru juridic si oportunitati pentru a veni cu cateva solutii la problemele pe care le-am ridicat inainte si anume faptul ca avem multe localitati de dimensiuni mici care nu reusesc sa-si acopere cheltuielile de functionare si sa aiba resurse de finantare pentru investitii, programe de dezvoltare”, a spus Ciolos.

Premierul a precizat ca ia in calcul doua variante de rezolvare a acestei situatii, respectiv prin fuziune voluntara(pe baza criteriilor care tin de populatie, distanta de centru administrativ teritorial etc..) si o a doua varianta, care poate fi complementara la prima, vizeaza consolidarea si stimularea cooperarii intercomunale pornind si de la exemplul grupurilor de actiune locala care ar putea fi scheletul, baza acestor cooperari intercomunale intarite, mai bine structurate, cooperari care sa fie sustinute si din punct de vedere bugetar mai ales pentru proiecte de investitii sau pentru proiecte de imbunatatirea functionarii administrative.

Seful Executivului a mai precizat ca procesul de descentralizare va continua, in beneficiul cetatenilor, si totodata se vor implementa mecanisme de transparenta decizionla si de participare cetateneasca.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.