Dacian Ciolos: Subventiile agricole vor fi diferentiate in functie de regiune din 2014

agricultura-asociere.jpg

In anumite regiuni ai anumite conditii, poate mai nefavorabile, si daca vrei sa sustii agricultura poate ca trebuie sa dai mai mult in alta parte„, spune comisarul european Dacian Ciolos.

Comisarul european Dacian Ciolos a declarat ca Romania ar putea sa introduca din 2014, in urma negocierii cu UE a Politicii Agricole Comune, plati directe la hectar diferentiate pe regiuni, care sa ofere o mai mare flexibilitate a finantarii.

Noi suntem obisnuiti, pentru ca asa a inceput sistemul acesta de la aderare, cu plati directe la hectar. Cat hectare ai, se calculeaza suma la hectar, care e aceeasi in toata Romania. Exista state membre, si Romania poate avea abordarea aceasta din 2014, care au plati directe calculate la nivel regional. Deci, in anumite regiuni ai anumite conditii, poate mai nefavorabile, si daca vrei sa sustii agricultura poate ca trebuie sa dai mai mult in anumite regiuni decat in altele unde pretul de pe piata poate sa compenseze eventuale plati directe mai scazute si sa nu se simta in veniturile agricultorului. Si atunci directionezi cumva intr-o anumita perioada anumite regiuni, anumite structuri de productie, anumite sectoare„, a declarat Ciolos, comisarul european pentru agricultura.

De asemenea, el a aratat ca abordarea regionala si sectoriala a agriculturii nationale, in functie de realitatile din diferite regiuni sau sectoare de productie, este prezenta in tari membre mai vechi, cum ar fi Germania, Franta, Italia si Spania, si poate fi valabila si in Romania pentru ca sunt diferente intre productia de lactate in Campia Romana si cea din Apuseni sau Carpati, intre sectoarele de legume-fructe sau cereale din diferite zone ale tarii.

Abordarile astea cred ca e important sa existe la nivel national, pornind de la o intelegere a realitatii din Romania, atunci cand vin autoritatile din Romania sa negocieze viitorul PAC. Ca sa stii de fapt ce rezultat vrei sa obtii si cum poti sa folosesti instrumentele PAC ca sa corectezi anumite puncte slabe, sa pui in valoare anumite puncte tari si ca sa creezi noi oportunitati care nu exista in momentul de fata, dar pot fi create printr-un anumit tip de finantare care poate sa vina de la Bruxelles. Deci, cand ai abordarea aceasta si stii acasa cand vrei, poti sa vii la Bruxelles sa negociezi anumite specificitati care sa se regaseasca la PAC, dar sa raspunda la nevoile tale„, a argumentat Ciolos.

Totodata, comisarul european a spus ca aceasta abordare este mai putin prezenta in noile tari membre, unde „lumea asteapta sa spuna comisarul ce sa faca sau ce sa nu faca„. „E foarte greu, pentru ca nu poate un om de la Bruxelles sa isi asume responsabilitatea asta. Dar au inceput deja sa fie gandite si in Romania, dar cred ca nu trebuie lasate doar la latitudinea ministrului Agriculturii sau Guvernului, ci trebuie o abordare gandita la nivelul intregului sector privind viitorul sectorului respectiv„, a declarat Ciolos. Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa gandeasca si o directie de dezvoltare a agriculturii cu tinte pentru urmatorii 10-15 ani.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top