Daea: Am adus in acest an de la UE 1,847 miliarde de euro; urmeaza sa vina inca 400 de milioane de euro

2-petre-daea-mfax.jpg

Romania a primit in acest an rambursari de la Uniunea Europeana de 1,847 de miliarde de euro, iar alte 400 de milioane de euro urmeaza sa vina in urma solicitarilor depuse, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, intr-o conferinta de presa.

„Un obiectiv extrem de important legat de depunerea de cereri a fost, este si va fi atragerea fondurilor europene, a platilor respective. Aici, am platit tot ceea ce puteam sa platim, am platit tot ce era inscris in cererea de solicitare, evident respectand intocmai procedurile pe care le avem si care sunt impuse de regulamentele europene. Pe anumite forme de sprijin trebuiau sa aduca alte date, documente care sa sustina cererea in asa fel incat dosarul sa fie valid si sa poata fi introdus la plata. Facand o comparatie, s-a constatat ca anul trecut la aceasta data platisem 1,950 miliarde de euro, iar anul acesta 2,667 miliarde euro. Am adus de la UE in primele luni ale anului 1,847 miliarde de euro si mai trebuie sa vina inca 400 de milioane de euro, ca urmare a solicitarilor noastre pe baza documentatiei necesare. Deci am si platit la timp am si incheiat aceasta etapa de depunere a cererilor la timp”, a precizat Daea.

Potrivit datelor MADR, in 2018 APIA a autorizat la plata o suma mai mare decat in aceeasi perioada din campania trecuta, astfel ca in perioada 16 octombie 2016 – 15 mai 2017 a platit 1.950 milioane de euro, iar in perioada similara din aceste an 2.667 milioane de euro.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat miercuri ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana (UE) care a incheiat depunerea cererilor de plata pana pe data de 15 mai, in conditiile in care detine peste 36% din exploatatiile existente in UE.

Fermierii romani au depus in campania 2018 peste 855.000 de cereri unice de plata pentru o suprafata de 9,7 milioane de hectare, inregistrandu-se o depasire cu 250.000 de hectare fata de anul 2017, iar anul trecut au fost depuse 884.464 cereri, pentru o suprafata de 9,545 milioane hectare.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top