Daianu: Campania de sprijinire a start-up-urilor este de salutat, dar nu este suficient; mediul de afaceri sa investeasca mai mult

imageResize-1.jpg

Campania de sprijinire a start-up-urilor este de salutat, dar nu este suficient, fiind nevoie de un mediu de afaceri care sa investeasca mai mult si care sa fie mai putin preocupat de obtinerea de rente, a declarat luni Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR.

„Echilibrele macroeconomice trebuie sa fie protejate, ca si stabilitatea financiara. Dar o economie nu poate merge inainte fara spirit intreprinzator, fara inovatie ce aduce castiguri de competitivitate. Inovatia, ca forta ‘dezechilibratoare’ pozitiva, este de incurajat. Ceea ce se intampla in industria IT in Romania este mai mult decat notabil si ajuta economia in ansamblu. Campania de sprijinire a start-up-urilor este de salutat. Dar nu este suficient; avem nevoie de un mediu de afaceri care sa investeasca mai mult si care sa fie mai putin preocupat de obtinerea de rente. Este de examinat rolul companiilor internationale in angrenarea economiei romanesti in lanturi cu valoare adaugata mai inalta”, a spus Daniel Daianu, la o dezbatere asupra lucrarii „Dinamism, rivalitate si economia de surplus”.

Potrivit acestuia, Romania si alte state din ‘Noua Europa’ au de dezvoltat capacitatea de a inova, iar un mediu de afaceri sanatos trebuie sa fie ‘ingrijit’, trebuie sa fie incurajat spiritul intreprinzator, sa fie alocate mai multe resurse pentru educatie, inclusiv cea vocationala, pentru cercetare si dezvoltare. Nu in ultimul rand, trebuie aparata concurenta loiala, combatuta evaziunea fiscala, acea „tax avoidance” si trebuie, de asemenea, sa fie marita productia de bunuri publice ce ajuta mediul de afaceri.

De asemenea, Daianu a spus ca desi in economia romaneasca mai exista firme cu mari probleme, acestea sunt tot mai putine, ca fenomen, decat in primul deceniu al tranzitiei, iar unele firme nu adauga valoare, insa, precum altadata, supravietuiesc din varii motive.

Exista firme ce produc valoare, dar nu sunt profitabile si care au nevoie de restructurare majora; din considerente diverse, unele de ordin social, sau din lipsa de resurse financiare, restructurarea este intarziata. Exista firme mari care au profituri suprinzator de mici de ani buni; unele din ele este de presupus ca folosesc ‘optimizari fiscale’, se practica si prin alte parti, pentru a plati cat mai putin fiscului. Exista companii mentinute pe linia de plutire cu bani adusi de actionari. De ce accepta actionarii sa efectueze ‘transfuzii’ de resurse, sa-si salveze firmele an dupa an? intrucat nu se poate crede ca avem de-a face cu samariteni; o explicatie plauzibila este ca au loc alterari contabile care sa ocoleasca fiscul. Atat timp cat actionarii aduc bani de acasa pentru a salva firme proprii, unii ar putea zice ca este in regula, desi pare un comportament irational. Ramane intrebarea privind functionarea pietelor, regimul de constrangeri bugetare, daca se poate tolera o astfel de situatie de cei, Consiliul Concurentei, ANAF/MFP, autoritati de reglementare si supraveghere, etc care trebuie sa vegheze la buna conduita in afaceri. Cum semnala Reuters recent, Romania, alaturi de Bulgaria si Croatia, se afla la coada intre statele din UE in privinta intarzierilor la onorarea obligatiilor de plata in relatiile dintre firme”, a mai spus Daianu.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top