Debuteaza proiectul NEPTUNE: Accelerator de solutii inovative pentru industriile albastre

Retea_cluster.jpg

Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest este partenera in proiectul NEPTUNE, care reuneste sub coordonarea clusterului Aerospace Valley din Franta un consortiu format din 8 clustere, 2 agentii de dezvoltare si 2 organizatii de sustinere a antreprenoriatului din 7 state europene: Franta, Grecia, Italia, Polonia, Romania, Spania si Suedia. Proiectul se va desfasura pe o perioada de 30 de luni, incepand din 1 iulie 2016 pana in 31 decembrie 2018.

Proiectul NEPTUNE – ‘New cross sEctorial value chains creation across EuroPe faciliTated by clUsters for SMEs’s INnovation in BluE Growth / Crearea de noi lanturi valorice inter-sectoriale in Europa, facilitate de clustere, pentru a stimula inovarea IMMurilor in domeniul industriilor albastre- este finantat prin programul de cercetare-dezvoltare al Comisiei Europene Orizont 2020, componenta INNOSUP „Proiecte facilitate de clustere pentru generarea de noi lanturi de valoare”, fiind unul dintre cele 5 proiecte castigatoare din Europa ale acestui apel.

Obiectivul general al proiectului NEPTUNE este de a sprijini colaborarea transfrontaliera, a inovarii si a antreprenoriatului intre diferite regiuni din Europa pe lantul de valoare, prin stimularea sectoarelor conexe care sa deserveasca in mod inovativ domeniul Apei – BLUE GROWTH. IMMurile inovative vor fi sprijinite printr-o schema de vouchere de inovare, pentru a genera proiecte antrenand noi lanturi de valoare care sa contribuie la dezvoltarea industriilor albastre, incadrate in categoria industrii emergente. Obiectivul va fi atins prin:

  • stimularea interactiunii sectoarelor care pot contribui pe lantul valoric pentru generarea de idei inovative colaborative: ITC, energie, mediu, agricultura, apa – prin organizarea de ateliere virtuale inter-consortiu sub forma de living labs, prin intermediul unei platforme de colaborare on-line, precum si sesiuni directe de matchmaking;
  • servicii suport pentru inovare si asistenta financiara directa acordata IMMurilor din sectoarele vizate, pentru concretizarea de inovatii cu aplicabilitate in domeniul apei, prin elaborarea unei scheme comune de vouchere dedicate IMMurilor din regiunile partenere;
  • monitorizarea actiunilor sustinute prin atribuirea voucherelor de inovare, sustinerea colaborarii trans-nationale si promovarea inovatiilor rezultate

Incepand cu luna noiembrie 2016 se va lansa schema de vouchere pentru inovare si antreprenoriat, cu doua termene de depunere, planificate pentru februarie 2017, respectiv august 2017.

Mixul de masuri suport si financiare destinate stimularii antreprenoriatului si inovarii va consta in:

  • acordarea de granturi de maxim 60.000 euro per intreprindere, in cadrul schemei de vouchere de tipul incubare si antreprenoriat, proprietate intelectuala, internationalizarea solutiilor inovative, inovatii de scala larga, etc.
  • servicii suport acordate de partenerii din consortiu pentru maturarea ideii de proiect (dezvoltare de plan de afaceri, identificare de oportunitati de finantare conexe, facilitarea parteneriatelor, etc)

O baza de date cu oferta de servicii suport pentru inovare va fi dezvoltata la nivelul regiunilor partenere in consortiu, pentru a facilita dezvoltarea proiectelor ce vor fi propuse si inaintate de catre IMMurile din aceste regiuni. La nivelul consortiului, se anticipeaza sustinerea a cel putin 100 de IMMuri pentru generarea si dezvoltarea a circa 40 de proiecte inovative inter-sectoriale mature in domeniul industriilor albastre.

Proiectul NEPTUNE va beneficia de o finantare de 4,1 milioane de euro prin programul cadru de cercetare-dezvoltare al Comisiei Europene Orizont 2020, din care 75% va fi dedicata sustinerii directe a IMMurilor prin schema de vouchere (2,68 mil euro) si prin serviciile suport acordate de catre partenerii consortiului (550.000 euro). Din bugetul alocat ADR Nord-Vest, 270.000 euro va reprezenta asistenta financiara directa acordata IMMurilor.

Consortiul proiectului NEPTUNE:  

Clusterul Aerospace Valley (Franta)
Asociatia din Industria Spatiala (Polonia)
Clusterul Corallia – Centrul de Cercetare si Inovare in Tehnologii Informationale si Comunicare (Grecia)
Fundatia EURECAT – Centrul Tehnologic al Regiunii Catalonia (Spania)
Acceleratorul de Inovare in domeniul Apei Ideon WIN (Suedia)
Clusterul inovativ in domeniul apei Toulon var Technologies (Franta)
Parcul Tehnologic Padano (Italia)
Clusterul de mobilitate si logistica EUSKADI (Spania)
Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest (Romania )
Agentia de Inovare a Regiunii Aquitaine (Franta)
Camera de Comert si Industrie ESTIA (Franta)
Compania suport pentru excelenta inovarii INNO TDS (Franta).

Sursa: ADR Nord-Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.