Debutul campaniei de primire cereri de sprijin pe suprafață 2012

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) lansează joi, 1 martie 2012, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, în intervalul 1 martie – 15 mai 2012, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse după data de 15 mai, se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie 2012, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.
Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc.
Față de campaniile precedente, în acest an, printre documentele doveditoare solicitate producătorului agricol care depune cererea de plată se numără și Adeverinţa eliberată de Primăria pe raza căreia utilizează terenul, conformă cu înscrisurile din Registrul Agricol, care să conţină: numele şi prenumele/denumirea exploataţiei, CNP/CUI, volumul, poziţia, numărul din Registrul Agricol, total suprafaţă utilizată, pe categorii de folosinţă, blocurile fizice în care utilizează terenul, modul de deţinere a terenului utilizat.
Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.
Deasemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) pe toată suprafaţa fermei şi Cerinţele Statutare de Management – SMR.
Schemele / măsurile de sprijin pe suprafaţă cuprind:
–    Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS)
–    Plăţi naţionale directe complementare (PNDC):
•    PNDC 1 culturi în teren arabil;
•    PNDC 2 in pentru fibră;
•    PNDC 3 cânepă pentru fibră;
•    PNDC 4 tutun;
•    PNDC 5 hamei;
•    PNDC 6 sfeclă de zahăr.
–    Schema de plată separată pentru zahăr;
–    Plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală:
•    Măsura 211 – Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate;
•    Măsura 212 – Plăţi compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural;
•    Măsura 214 – Plăţi de Agro-mediu:
–    Pachetul 1 (P1) – pajişti cu înaltă valoare naturală;
–    Pachetul 2 (P2) – practice agricole tradiţionale;
–    Pachetul 3 (P3) – pajişti importante pentru păsări;
–    Pachetul 4 (P4) – culturi verzi;
–    Pachetul 5 (P5) – agricultură ecologică;
–    Pachetul 6 (P6) – pajiști importante pentru fluturi;
–    Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu.
Se pot combina pe parcelă: P1 cu P2 sau P4 cu P5. Nu se pot combina pe parcelă P4 cu P7.

Elementul de bază şi în campania 2012 este reprezentat de schiţarea electronică a hărţilor din cererea de plată, respectiv de utilizarea instrumentului tehnic IPA Online. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură invită toţi fermierii interesaţi să acceseze aplicaţia de depunere electronică a cererii – IPA Online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top