Introducere (lenta) in subiecte de interes general… dezbaterea e deschisa

Este managementul de proiect o stiinta exacta, inchistata in standarde, proceduri si metodologii sau este un domeniu in care imaginatia, adaptabilitatea si flerul isi spun ultimul cuvant? Adevarul, ca intotdeuna, este undeva pe la mijloc.

Acest blog isi propune sa trateze subiecte punctuale, studii de caz si metodologii diverse care fac parte din miezul meseriei, dar il mai si transcend uneori, intrand in zone crepusculare de management strategic, operational sau al calitatii. Pentru ca, oricat am vrea sa discutam doar de management de proiect, ne vom lovi intotdeauna de celebrul DEPINDE. Nu exista numai zone albe si negre, ci mai exista si gri, numai adevarat sau fals, mai este si poate. Intr-o organizatie vie, managementul de proiect este legat inevitabil de management operational, de analiza de business, de imbunatatirea continua a proceselor de business, de management strategic si balanced scorecard. Deci, va invit la discutii libere si constructive pe diverse teme.

Astazi, o prima intrebare, si cu aceasta ocazie vom lamuri si ce este acela un proiect: intr-o agentie de imobiliare, poate fi vazut procesul de vanzare a unei case ca un proiect? Are el tot ce trebuie ca sa merite acest titlu?

Mircea Predut

Mircea Predut

Mircea George Predut, 45 ani Absolvent al promotiei 1989 al Facultatii de Automatica si Calculatoare din Institutul Politehnic Bucuresti. Primii zece ani de cariera a lucrat ca programator, analist de business si sef de proiect pentru diverse companii in tara si strainatate, realizand software industrial, comercial si aplicatii complexe de tip ERP/CRM. Urmatorii zece ani a activat ca top manager (CIO si apoi COO) in mediu multinational corporate, construind si conducand echipe performante si gestionand proiecte interne organizationale complexe. In tot acest timp a oferit un inalt nivel de profesionalism in management operational, management de proiect, managementul tranzitiei, managementul schimbarii, imbunatatirea proceselor de business, analiza, controlul si reducerea costurilor. Membru PMI si PMI Romania Chapter din Octombrie 2010, certificat Project Management Professional cu Licenta 1399395/Aprilie 2011 - Aprilie 2014. In prezent este consultant independent ajutand organizatiile de business sa isi creasca ROI-ul si sa implementeze cu eficienta orice fel de operatiuni sau proiecte.

2 Replies to “Introducere (lenta) in subiecte de interes general… dezbaterea e deschisa”

  1. ionel spune:

    Procesul de vanzare a unei case „ar putea” fi vazut ca un proiect pentru ca se poate incadra in liniile teoretice largi de M.P. Multe parti din viata noastra sunt proiecte.

    In cazul casei ar putea fi:

    Initiere: Hai sa vindem casa.

    Planificare: In ce conditii sa o vindem? De ce vindem? Cu cat? Cui? Cand? etc.

    Executie: Stabilirea unei conexiunni cu clientul potential prin presa, internet, telefon.

    Control: Intocmirea documentatiei corespunzatoare intr-un cadru legal conform parametrilor (negocierii) stabiliti cu clientul.

    Inchidere: Batem palma, semnam, stampilam si mergem acasa sa sarbatorim ca am vandut o casa pe timp de criza. 😀

    1. mirceapredut spune:

      Asa s-ar zice, Ionel. Ca o concluzie, am putea spune ca vinzarea de case, in general, este o operatiune, pe cand vanzarea unei anumite case, bine identificate, si pentru care procesul de vanzare are o anumita complexitate, este un proiect.
      Asa ajungem la intrebarea: care trebuie sa fie complexitatea unui proces cu finalitate si livrabile bine determinate, ca el sa merite numele de proiect? Cum evaluam aceasta complexitate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top