Dezastru pe absorbtia de fonduri UE, cu rate de 1% pe unele programe

2017_11_03_GC_CEMAT_7731.jpg

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Locale, vicepremierul Paul Stanescu, a interzis concediile de odihna pe luna iunie pentru trei directii din ministerul pe care il conduce: Directia Generala Programul Operational Regional, Directia Generala Programe Europene Capacitatea Administrtiva si Directia Generala Cooperare Teritoriala Europeana. Cele mai mici rate de absorbtie se inregistreaza la Programul Operational Regional (POR), unde n-au fost atrase decat 1% din fonduri, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit acestora, primarii nu mai sunt tentati de proiectele europene dupa lansarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDL II), finantat din bani de la bugetul national. Accesul la acești bani nu este conditionat de respectarea unor reguli stricte cum sunt fondurile UE.

Cele trei directii se ocupa de cele trei axe de fonduri europene gestionate de MDRAP – POR – Programul Operational Regional, POCA – Programul Operational Capacitate Administrativa si CTE – Cooperare Teritoriala Europeana.

Decizia a fost luata la inceputul acestei saptamani. Comisia Europeana a notificat Romania, printr-o scrisoare, ca sunt probleme cu programul ce vizeaza infiintarea si organizarea Cadastrului National, finantat prin Programul Operational Regional dupa ce, la intrunirea Comitetului de Monitorizare POR, de la Tulcea, din 22-24 mai, reprezentantii Comisiei anuntasera deja existenta problemelor.

Romania ar urma sa primeasca 300 de milioane de euro bani europeni prin Programul national de cadastru și carte funciara 2015-2023 pentru realizarea cadastrului tuturor proprietatilor din Romania.

Surse din MDRAP au declarat ca cel mai mare dezastru in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene este pe Programul Operational Regional. Prin acest program, in Romania ar trebui sa fie finantate proiecte de aproximativ 9 miliarde de euro. Un miliard este alocat doar pentru anul 2018. Prin POR sunt alocati bani pentru lucrari pentru drumuri judetene, spitale regionale, IMM-uri, centre de asistenta sociala, infrastructura urbana sau reabilitari termice.

Aceleasi surse sustin ca rata de absorbtie pentru POR ar fi, in acest moment, de aproximativ 1%, iar riscul de dezangajare ar fi de 850 de milioane de euro. Adica, la sfarsitul anului, Romania nu ar fi capabila sa cheltuie acesti bani.

Cei care ar trebui sa faca proiectele pentru atragerea de fonduri europene pe POR sunt primarii din Romania. Numai ca interesul pentru atragerea de fonduri europene a scazut dramatic dupa lansarea PNDL 2- Programul National de Dezvoltare Locala, faza a doua. Pentru proiectele finantate prin PNDL, spre deosebire de cele pe fonduri europene, autoritatea locala nu trebuie sa demonstreze oportunitatea.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top