Dezbatere Romania Competitiva: Agricultura necestita investitii de 1,1 miliarde de euro pana in 2020

agricultura-pndr.jpg

Dezbaterea Romania Competitiva pe domeniul Agricultura arata ca trei masuri necesare pentru dezvoltarea sectorului, respectiv stimularea asocierii producatorilor, refacerea structurii primare de irigatii si dezvoltarea invatamantului la sate, necesita investitii de 1,1 miliarde de euro pana in 2020, a declarat la finalul dezbaterii, Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

„Ne-am intalnit la Casa Academiei Romane reprezentanti ai Guvernului, ai Bancii Nationale, ai gazdei, ai Academiei Romane, institutii care au lucrat la proiectul de strategie economica numit Romania Competitiva si am abordat un al doilea domeniu, dupa cel care a fost abordat acum doua zile. Acela se referea la debirocratizare. Astazi am abordat domeniul numit Agricultura. Un domeniu de maxima importanta. Ideea de la care a plecat acest proiect de strategie a fost aceea de a identifica 16 sectoare care pot contribui la cresterea Produsului Intern Brut potential, fie pe cale capitalul, fie pe calea fortei de munca, fie pe calea productivitatii”, a spus Lazea.

Acesta a explicat ca metodologia utilizata a fost ca din strategiile publicate pe site-urile ministerelor sa selecteze in grupul de lucru acele obiective care pot cel mai bine sa asigure o crestere a PIB-ului potential.

„In cazul concret al Agriculturii, de pe site-ul ministerului au fost selectate trei astfel de prioritati si anume: stimularea asocierilor de producatori si comercializarea produselor agricole, apoi este vorba despre refacerea structurii primare de irigatii si al treilea, nu in ultimul rand, este vorba de stimularea educatiei, a invatamantului la sate. Acesta din urma nefiind pe site, fiind undeva intre Ministerul Agriculturii si Ministerul Educatiei. Discutiile au fost utile, s-a facut referire la masuri concrete si la bugete. Pot spune ca aceste trei domenii le-am estimat a avea un necesar de circa 1,1 miliarde de euro pentru urmatorii cinci ani, cumulat pana in 2020”, a precizat Lazea.

Cea de-a doua sesiune de consultare in cadrul Proiectului ‘Romania competitiva’ cu tema ‘Agricultura’ s-a desfasurat joi, domeniul fiind unul dintre cele mai importante in conditiile in care jumatate din populatia Romaniei traieste in mediul rural, potrivit unui document de lucru publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Potrivit sursei citate, nefinalizarea cadastrului agricol (doar 21% din terenurile si cladirile agricole fiind incluse in cadastru pana in februarie 2016) scade valoarea activelor, le face greu tranzactionabile si impieteaza asupra rezultatelor economice.

„Reticenta fermierilor romani de a intra in structuri asociative cu scop lucrativ (1% din total) reduce economiile de
scala si ingreuneaza investitiile in infrastructura. Mai putin de 15% din suprafata amenajabila cu sisteme de irigatii este, de fapt, irigata in anul 2015, in timp ce schimbarile de clima afecteaza grav recoltele in jumatatea de sud a tarii. Invatamantul profesional agricol a fost redus drastic din 1995, iar agricultorii romani nu beneficiaza de o consultanta de specialitate conform practicilor din UE. Doar 7% au studii agricole„, potrivit documentului Ministerului Economiei.

Printre obiectivele documentului de lucru se afla cresterea la 20% pana in 2020 a ponderii fermierilor mici si mijlocii inclusi in structuri asociative cu scop lucrativ, reabilitarea si modernizarea infrastructurii principale de irigatii pe o suprafata de 820.000 ha pana in anul 2020 si revigorarea invatamantului agricol si a consultantei agricole printr-o cresterea pana la 20% a ponderii fermierilor cu studii agricole.

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a lansat marti, 5 iulie, dezbaterea publica a documentului strategic „Romania competitiva: un proiect pentru o crestere economica sustenabila”. Proiectul include o serie de 16 sesiuni consultative pe baza celor peste 90 de masuri economice care pot contribui la definirea unei viziuni de consens pentru o crestere economica sustenabila pana in anul 2020.

Consultarile pe marginea strategiei se vor desfasura in perioada 12 iulie—16 septembrie.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top