Dezvoltarea economica durabila a regiunii centru se va realiza prin cresterea absorbtiei fondurilor europene si impulsionarea activitatii clusterelor

Reuniune_Sf-Gheorghe_CV_foto_Kocsis_B_Janos_1.jpg

Ieri, la sediul Consiliului Judetean Covasna, a avut loc o importanta vizita oficiala a Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, care s-a intalnit cu reprezentantii mediului de afaceri si cu cei ai clusterelor din Regiunea Centru. Peste 60 de participanti au fost prezenti la dezbaterile privind modalitatile de impulsionare a cresterii economice in zona. Consecventa misiunii sale de a asigura dezvoltarea echilibrata a tuturor zonelor din regiune, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a fost reprezentata la acest eveniment de catre directorul general, Simion Cretu, care a vorbit despre capacitatea de clusterizare a judetelor Harghita si Covasna si despre impactul pozitiv al fondurilor europene atrase in zona.

La reuniunea de la Sfantu Gheorghe au participat presedintii Consiliilor judetene din Covasna, Harghita si Mures – domnii Sándor Tamás, Csaba Borboly si Ferenc Péter – dar si numerosi reprezentanti locali ai mediului de afaceri. Vizita Presedintelui Iohannis in municipiul Sfantul Gheorghe si intalnirea domniei sale cu reprezentantii clusterelor, asociatiilor profesionale si incubatoarelor de afaceri din zona vizeaza analiza masurilor care ar putea fi luate pentru incurajarea intreprinderilor mici si mijlocii din acest areal aflat in centrul tarii.

Referindu-se la vizita sa in judetele Harghita si Covasna, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a precizat:

”In vizita facuta astazi in judetele Harghita si Covasna, am subliniat ca, indiferent de etnie, avem aceleasi preocupari in viata de zi cu zi: locuri de munca mai bune, starea drumurilor, a spitalelor, a scolilor noastre. Intoleranta, respingerea celor de alta etnie, fie din partea majoritatii sau a minoritatilor, sunt insa caile sigure pentru blocarea dezvoltarii. Sa ne indreptam asadar eforturile spre ceea ce ne uneste, pentru a putea progresa cu totii. Economic, Harghita si Covasna au decalaje semnificative in atragerea investitiilor. Trebuie sa promovam o cat mai mare deschidere catre utilizarea fondurilor europene si atragerea de investitii straine, care sa dinamizeze dezvoltarea principalelor sectoare economice. Este esential sa sustinem rolul intreprinderilor mici si mijlocii in economia locala, iar prin proiectele clusterelor sa putem atenua decalajele care exista, atat la nivel regional, cat si la nivel national. Proiectele comunitare reusite la nivelul Harghitei si Covasnei confirma importanta esentiala a solutiilor locale, de care depinde, finalmente, binele intregii tari, pentru ca doar impreuna putem sa construim o Romanie prospera.”

Pentru ADR Centru, dezvoltarea pe termen lung a mediului de afaceri local este o prioritate. Aceasta prioritate transpare inclusiv din faptul ca Regiunea Centru este printre primele din tara care si-a definitivat Strategia de Specializare Inteligenta. Un instrument util pentru orientarea si coordonarea programelor de finantare dedicate dezvoltarii economice regionale, precum si pentru rezolvarea problemelor socio-economice preconizate a aparea in urmatorii ani, Strategia de Specializare a Regiunii Centru cuprinde 19 prioritati si 63 masuri. Cooperarea clusterelor, aspect forte in cazul judetelor Harghita, Covasna, Mures si Brasov, asigura dezvoltarea acelor activitati economice care au impact major in dezvoltarea tuturor celor sase judete din Regiunea Centru. La nivelul judetelor Harghita si Covasna tema cea mai importanta a mediului de afaceri o reprezinta oferta de locuri de munca si asigurarea unei rate crescute a ocuparii, in special in cadrul industriei textile si de confectii, care detin aproximativ o treime din numarul de angajati din industria prelucratoare a judetului Covasna si aproape un sfert din forta de munca angajata in industria prelucratoare a judetului Harghita.

In cadrul reuniunii de la Sfantu Gheorghe, domnul Simion Cretu a precizat ca ”Gradul de absorbtie al fondurilor europene, in Regiunea Centru, pe Programul Operational Regional 2007-2013 a depasit 82%, iar pe programul de competitivitate, POSCCE, absorbtia fondurilor alocate a depasit 93%”. Stim ca imbunatatirea colaborarii dintre institutii este conditia obligatorie in munca noastra si incercam mereu sa gasim caile prin care ne putem sprijini partenerii, astfel incat sa transformam cererile de finantare in proiecte contractate si sa imbunatatim nivelul de dezvoltare al regiunii. Noi ne continuam activitatea pentru dezvoltarea Regiunii Centru. Prin Programul Operational Regional 2014-2020 avem fonduri nerambursabile alocate de peste 800 milioane euro, care vor fi investiti in proiecte de reabilitare termica si eficienta energetica, proiecte de finantare a firmelor private, de dezvoltare a infrastructurii rutiere, de regenerare si dezvoltare a obiectivelor istorice si a statiunilor turistice, dar si proiecte ce vizeaza dezvoltarea oraselor, de modernizare a infrastructurii sanitare si sociale, proiecte pentru sustinerea dezvoltarii comunitatilor marginalizate si a infrastructurii educationale. In plus, colaboram cu mediul de afaceri, cu reprezentantii clusterelor, pentru a avea abordari practice, pentru a preveni scaderea fortei de munca, sau sa asiguram formarea si calificarea personalului inca din timpul scolii, pe langa obiectivul de a atrage noi investitii. Atat problemele, cat si solutiile identificate in reuniunile noastre de lucru sunt transmise mediului de afaceri, sunt integrate in documentele noastre de planificare regionala si sunt transmise reprezentantilor autoritatilor administratiei publice locale, pentru a fi luate in considerare, in momentul in care vor pregati proiecte pentru a solicita fonduri nerambursabile”.

Domnia sa a prezentat sintetic cateva date la nivelul judetelor Harghita si Covasna, cum ar fi impactul pozitiv al celor 143 de proiecte contractate pe POR 2007-2013 in cele doua judete, a caror valoare totala este de aproape 200 milioane euro, tinand cont ca valoarea totala a proiectelor din Regiunea Centru, pe acest program, a fost de 864 milioane euro. La acestea se adauga si rezultatele foarte bune ale proiectelor destinate mediului de afaceri local, IMM-urilor, dar si ONG-urilor care au utilizat solutii IT, care au avut, in total in cele doua judete mentionate, 237 de proiecte, cu o valoare totala de peste 81 milioane euro. Pe langa investitiile in infrastructura si dotarile moderne ale intreprinderilor, un mare castig al perioadei precedente a fost si crearea a peste 1000 noi locuri de munca in judetele din estul Regiunii Centru. Pentru noua perioada de programare, in care ADR Centru are calitatea de Organism Intermediar pentru implementarea POR 2014-2020, din cele 788 proiecte depuse spre finantare, in valoare totala de peste un miliard euro, 196 de cereri de finantare, in valoare totala de circa 208 milioane euro sunt in proces de evaluare, urmand a fi contractate in functie de conditiile specifice de finantare. Primele dintre acestea, vizand imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor de locuit, reabilitarea unor terenuri degradate sau investitii in reamenajarea patrimoniului cultural au si fost contractate in cadrul POR 2014-2020.

Sursa: ADRCENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top