Diana Paun: Fondurile europene pot fi o investitie pentru sanatate in viitorul Romaniei

sanatate.jpg

Atragerea de fonduri europene poate reprezenta pentru sanatate o investitie in viitorul Romaniei, a declarat consilierul de stat de la Departamentul de Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale, Diana Paun.

„Romania puternica nu poate fi bazata decat pe inovare, iar in domeniul medical, mai mult decat in oricare alt domeniu, inovarea are rolul cel mai important pentru ca ea contribuie in mod direct la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. (…) Cunoastem cu totii provocarile multiple cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc, de la problemele organizatorice si legislative, la problemele financiare si, nu in ultimul rand, la hatisul birocratic cu care ne confruntam zi de zi — atat la nivel ministerului Sanatatii, cat si la nivelul spitalelor. Resursele financiare insuficiente stau la baza celorlalte vicisitudini si vorbim aici despre subfinantare. (…) Finantarea prin fonduri europene reprezinta o solutie pentru sistemul nostru medical, fondurile fiind directionate catre principalele probleme — preventia si promovarea sanatatii, serviciile de eHealth, educatia si specializarea personalului medical, reabilitarea si modernizarea infrastructurii medicale”, a spus Diana Paun la conferinta internationala „The Future of Healthcare. Innovation through EU funding”.

Ea a aratat ca in exercitiul financiar 2007 — 2013 procentul destinat sanatatii a fost de doar 0,8 % din suma totala alocata tarii noastre prin fondurile structurale, iar in actualul exercitiu financiar, 2014 — 2020, suma alocata este de cinci ori mai mare.

”Putem privi sanatatea ca pe o investitie in viitorul Romaniei. Avem potential intelectual, resurse de ambitie, de munca, de perseverenta, dar avem nevoie de inteligenta institutionala pentru a putea valorifica si folosi corespunzator aceste oportunitati europene in materie de finantare„, a subliniat consilierul de stat.

In context, ea a reamintit ca Administratia Prezidentiala si-a asumat preventia ca prioritate si a aratat ca Olanda, tara cu unul dintre cele mai performante sisteme de sanatate din Europa, are o alocare bugetara de 14% din PIB.

Preventia trebuie sa reprezinte baza oricarui sistem de sanatate si, implicit, a celui romanesc. Insa, acest demers se fundamenteaza pe buna functionare a celorlalte componente, de la infrastructura, echipamente medicale moderne de ultima generatie, pana la medicamente inovatoare si, bineinteles, resursa umana, personal medical suficient si bine pregatit. O arhitectura functionala a sistemului graviteaza totdeauna in jurul unei finantari adecvate„, a mai spus Diana Paun.

La reuniune au mai fost prezenti ambasadorul Olandei in Romania, Stella Ronner-Grubacic, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Corina Pop si secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene, Ciprian Necula.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti si Camera de Comert Olandeza.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top