Diminuarea fondurilor de la Uniunea Europeana ar putea afecta ratingul tarilor din Europa Centrala si de Est

Fonduri_proiecte.jpg

Odata cu iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE), fondurile structurale si de investitii catre Europa Centrala si de Est (CEE), in cadrul noului ciclu bugetar UE care incepe in 2021, vor fi cu siguranta mai mici si in plus vor fi insotite de unele conditii, ceea ce ar putea afecta ratingul tarilor din CEE, a apreciat luni agentia de evaluare financiara S&P Global Ratings.

In ultimul deceniu, tarile din CEE, mai ales cele din grupul de la Visegrad (Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia), au beneficiat de pe urma fondurilor structurale si de investitii venite de la UE. Aceste fonduri au ajutat regiunea sa faca fata destul de bune crizei financiare globale si de asemenea au sprijinit cresterea economica in CEE, contribuind la constructia infrastructurii si la ridicarea standardului de viata.

Daca transferurile se vor reduce, acesta ar putea pune presiuni pe termen lung asupra bugetelor, ca urmare a nevoii de investitii semnificative in infrastructura, ceea ce ar provoca o dezechilibrare a balantei fiscale si in cele din urma cresterea imprumuturilor guvernamentale si a datoriei publice.

„Ca urmare, cresterea economica potentiala ar putea sa se diminueze pe termen mediu, intârziind si mai mult convergenta veniturilor si pe cale de consecinta cresterea ratingurilor, in special daca guvernele din regiune vor prefera sa nu respecte conditiile asociate cu granturile de la UE”, a declarat analistul S&P Global Ratings, Felix Winnekens.

Chiar daca se asteapta ca ritmul de crestere in CEE sa fie superior celui inregistrat pe ansamblu de Uniunea Europeana in urmatorii patru ani, 2,9% in medie pe an pentru CEE fata de 2,3% pentru UE-28, analistii S&P avertizeaza ca ritmul mediu de crestere in regiunea CEE va incetini la 2,7% in 2020, de la aproximativ 3% in 2017.

Pentru a stimula procesul de convergenta a veniturilor va fi nevoie de o crestere semnificativ mai puternica decât in restul Europei. Cu toate acestea, mai multi factori vor frâna cresterea potentiala in regiunea CEE, sustin analistii S&P. in timp ce ritmul de crestere a productivitatii in regiune a incetinit, factorii demografici vor incepe si ei sa afecteze cresterea economica in urmatorii ani.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top