Din toamna, dobanzile ar putea creste. Dar doar la credite, nu si la depozite. Alarma: Inflatia creste mult prea repede

dobanda_0_09348300_00721700.jpg

Analistii financiari nu se asteapta la modificari importante in cazul sedintei de politica monetara de azi a BNR. Cu toate acestea, norii de furtuna par sa se adune din cauza inflatiei, care va avea o crestere mai mare decat cea prognozata. In plus, daca miscari pe dobanda de politica monetara nu sunt asteptate decat pentru inceputul anului viitor, micsorarea coridorului dintre dobanzi cu circa 0,50% este asteptata la inceputul toamnei, miscare ce ar putea conduce in primul rand la o majorare a Robor, implicit a dobanzilor la credite.

Daca in alte tari analistii sa gandesc la cat de mare sau mica este influenta unei abateri a inflatiei, mai degraba in jos decat in sus, Romania nu se dezminte si vorbeste in continuare de deviatii ascendente ale ratei inflatiei. Daca in privinta dobanzii de politica monetara nimeni nu se asteapta la vreo surpriza in sedinta de azi a BNR, toata lumea precizeaza ca singura procupare la ora actuala este evolutia inflatiei. „Nu credem ca BNR va lua o decizie deoarece toti sunt intr-o stare de asteptare, fiind preocupati in principal de evolutia ratei inflatiei, care a fost destul de rapida in ultima perioada de timp”, spune economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank, este de parere ca in cazul inflatiei ne putem astepta la o revizuire in sus si un exces de cerere, ceea ce ar putea detrmina o schimbare de ton in politica monetara a BNR, cu atat mai mult cu cat ANRE a anuntat o eventuala majorare de pret la energie in perioada urmatoare. Chiar daca pentru maine nu sunt asteptate modificari ale dobanzii de politica monetara, previziunile pe inflatie merg deja spre 1,7%, fata de prognoza de 1,6% cu perspective de crestere peste prognoze.

Ionut Dumitru se asteapta la randul sau ca inflatia sa creasca destul de rapid in urmatoarea perioada de timp, ceea ce va conduce clar la o intarire a politicii monetare in perioada urmatoare. „si nu este vorba de o modificare a dobanzii de politica monetara, pe care noi o asteptam cel mai probabil la inceputul anului viitor, ci la o ingustare a coridorului dobanzilor cu circa 0,5%, miscare ce ar putea sa se produca la urmatoarea sedinta a BNR de la inceputul lunii octombrie”, a declarat Ionut Dumitru.

In acest context, dobanda la depozitele bancilor comerciale la BNR ar putea ajunge la 1,5% fata de 1,75% in prezent, iar dobanda la creditele contractate de la BNR la 3%, nu 3,25% cat este in prezent. Potrivit analizei facute de Ionut Dumitru, ingustarea coridorului de referinta va conduce in primul rand la o majorare a Robor-ului, care da oricum semne de crestere in ultima perioada. Majorarea Robor se va datora in primul rand excesului de lichiditate si in al doilea rand politicii monetare a BNR. Iar majorarea Robor va conduce la o crestere a dobanzii la credite (care au dobanda legata in principal de acest indice), ceea ce va permirte BNR un scurt „sondaj” vizavi de majorarea dobazilor la lei in viitor.

Sursa: Economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top