Director AFIR: Cea mai mare problema a celor care doresc sa acceseze fonduri europene va ramane asigurarea cofinantarii private

bani_gramada.jpg

bani_gramadaDirectorul General AFIR, David Eugen Popescu, vorbeste, intr-un interviu publicat in Buletinul EuroAgricultura, despre problemele pe care le intampina cei care doresc sa obtina fonduri europene in domeniul agriculturii si despre eventualele solutii pentru a le contracara.

Marea provocare va ramane asigurarea cofinantarii private, unde, fiind vorba despre o relatie privata intre doua entitati private – beneficiarul si institutia financiar-bancara – posibilitatile Agentiei de a interveni sunt limitate.

Agentia, alaturi de AM-PNDR, a intreprins toate masurile posibile pentru a facilita colaborarea intre banci si beneficiari si implicit pentru a facilita accesul beneficiarilor la finantare.

Din cauza acestei dificultati a beneficiarilor de a asigura cofinantarea, suntem acum in situatia de a reanaliza proiectele contractate care nu au depus nicio cerere de plata. Majoritatea acestora se afla intr-un stadiu de realizare ce nu permite finalizarea lucrarilor si depunerea ultimei cereri de plata pana la 30 septembrie 2015 – termenul limita conform prevederilor contractului de finantare si a restrictiilor impuse de legislatia europeana.

Pentru a nu pierde fondurile rezervate acestor proiecte, vom fi nevoiti sa le reziliem. Avem inca posibilitatea redistribuirii acestor bani catre acele masuri care au deficit de finantare. Prioritatea noastra, de altfel si obligatia noastra, este evitarea blocarii finantarilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Este o situatie de fapt, nu mai putem astepta. Ceea ce putem face pe viitor legat de cofinantarea privata tine de facilitarea obtinerii creditelor pentru investitii in agricultura prin PNDR si, eventual, de incurajarea si sprijinirea instrumentelor de garantare astfel incat riscurile asumate de banca sa fie diminuate. O alta solutie este ca in urma discutiilor cu bancile comerciale – principala sursa a cofinantarii private, sa ajungem la un numitor comun in ceea ce priveste indicatorii de analiza ai viabilitatii proiectelor, pe care beneficiarii sa ii urmareasca in planul de afaceri sau in analiza economico-financiara. In urma acestor discutii vom incheia parteneriate cu institutiile financiare pentru imbunatatirea mecanismului de asigurare a cofinantarii private.”

Sursa: Buletin EuroAgricultura – Noiembrie 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top