Directorul general (AFIR): Grad de absorbtie de 10% pana la finele anului; intre 800 si 900 de milioane de euro platiti efectiv

bani-716x300.jpg

Rata de absorbtie a fondurilor europene din agricultura si dezvoltare rurala propusa pana la finele anului este de circa 10%, ceea ce inseamna intre 800 si 900 de milioane de euro, din care componenta pentru investitii va fi de peste 400 de milioane de euro, a declarat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.

Avem proiecte selectate de aproape un miliard de euro si plati autorizate de 650 de milioane de euro, un grad de absorbtie de aproape 7,5% si un target de 10% pana la finele anului. Aceste sume inseamna doar plati pentru investitii ci, totodata, si plati facute cu sprijinul celor de la APIA pentru masurile delegate care sunt importante si consistente in aceste valori. Totusi, pentru sfarsitul anului, acest 10% pe care il propunem inseamna undeva intre 800 si 900 de milioane de euro platiti efectiv, vorbim de absorbtie reala, iar componenta pentru investitii speram sa fie undeva de peste 400 de milioane de euro. Acest lucru inseamna o balansare echilibrata intre platile de investitii si platile pe suprafata”, a spus Popescu, la conferinta „PNDR 2014-2020 — Prezent si viitor”, organizata la INDAGRA.

Acesta a precizat ca a fost deja solicitata Comisiei Europene rambursarea unor sume din platile efectuate, iar banii platiti efectiv se ridica la 290 de milioane de euro.

Am cerut deja Comisiei o parte din acesti bani si i-am si primit si cred ca din aceste punct de vedere suntem, probabil, cel mai avansat program. Pana in prezent am transmis Comisiei Europene trei solicitari de rambursare, din care primele doua, totalizand 290 de milioane de euro, au fost deja onorate. Cea de-a treia a fost transmisa in noiembrie, este in curs de autorizare si cu siguranta va fi rambursata pana la sfarsitul anului”, a adaugat Popescu.

Potrivit datelor Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), agentia a primit din aprilie 2016 si pana in prezent, prin intermediul submasurilor de finantare din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 — 2020, 12.896 cereri de finantare pentru proiecte de investitii in agricultura si dezvoltarea spatiului rural. Valoarea totala nerambursabila a cererilor de finantare depuse este de peste 1,58 miliarde de euro.

„Daca vorbim de 2016 suntem in tendinta pozitiva, sunt 12.000 proiecte depuse, aproximativ 1,6 miliarde de euro si ne apropiem 120% grad de acoperire a alocarilor. Lucrarile merg intr-o directie buna. Numai in ultimele luni din 2016 ritmul de depunere a devenit din ce in ce mai intens, ceea ce ne bucura”, a mai spus Popescu.

Cele mai multe cereri de finantare, 4.578, au fost depuse on-line pe submasura (sM) 6.1 ‘Instalarea tinerilor fermieri’, prin care fiecare proiect poate beneficia de maxim 50.000 de euro. Un interes crescut s-a inregistrat si pentru submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” pentru care AFIR a primit 721 de cereri de finantare depuse, de asemenea on-line. Valoarea totala nerambursabila a proiectelor depuse pentru sM 4.1 se ridica la 310,2 milioane de euro. Pentru submasura 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole” s-au depus 119 de cereri de finantare, in valoare totala nerambursabila de aproximativ 54,5 milioane de euro.

In prezent mai sunt sesiuni deschise pana pe 30 noiembrie 2016 pentru sM 4.1a si pana pe 15 decembrie 2016, pentru sM 4.2 „Procesarea produselor agricole” si sM 4.2a „Procesarea produselor din sectorul pomicol”.

De asemenea, mai sunt sesiuni active pana pe 30 decembrie 2016 sau pana la epuizarea fondurilor pentru proiecte de finantare in cadrul schemelor GBER si de minimis (stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii, pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole n.r.) aferente submasurilor 4.2 si 4.2a din PNDR 2020, cat si pentru grupurile de producatori (sM 9.1 si sM 9.1a).

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *