Draftul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 a fost dur criticat de CE

scrisoare.jpg

scrisoareForma finala a proiectului privind noul PNDR 2014-2020 a primit critici din partea reprezentantilor Comisiei Europene. In baza caruia vom primi fondurile europene pentru agricultura. Autoritatile au remarcat faptul ca 97% din ferme sunt excluse „in mod efectiv” de la posibilitatea de lua bani europeni.

Prea putini beneficiari

O pondere semnificativa a resurselor se concentreaza asupra dezvoltarii functiei productive a agriculturii – aproximativ 30% din fondurile FEADR sunt alocate Prioritatilor 2 si 3 si vizeaza ferme cu o productie standard egala cu 8.000 de euro sau mai mare, considerate a fi exploatatii agricole care au suficient potential economic. Desi strategia indica drept prioritare fermele mici si mijlocii si fermele de familie, in practica acest criteriu conduce la o concentrare foarte mare a fondurilor asupra unui numar limitat de exploatatii, excluzand in mod efectiv 97% dintre exploatatiile agricole din Romania de la posibilitatea de a beneficia de masurile PNDR care vizeaza promovarea competitivitatii„, se arata in documentul transmis de la Bruxelles.

Romania este invitata sa explice modul in care strategia extrem de focalizata pe care o propune va aborda provocarile legate de dezvoltare cu care se confrunta sectorul agricol.

Birocratie excesiva

Referitor la obstacolele de natura administrativa, Comisia semnaleaza riscul „prezentarii intr-o lumina favorabila” prin „adaugarea unor restrictii sau sarcini administrative suplimentare excesive la nivel national„. Altfel spus, in timp ce finantatorii europeni se straduiesc sa simplifice procedurile birocratice, autoritatile romane dau semne ca se straduiesc – din exces de zel – sa le complice. De aceea, „autoritatile romane trebuie sa examineze cu atentie posibilitatile de simplificare care ar putea fi avute in vedere si sa demonstreze mai clar masurile concrete pe care se angajeaza sa le aplice„.

In cadrul PNDR se mentioneaza in mod frecvent ca detaliile suplimentare vor fi stabilite prin cadrul national de implementare„, arata Comisia Europeana. Unde-i inovarea?

O alta observatie a Comisiei: tintele sunt in general stabilite „la un nivel scazut”, iar anumite repere de performanta „nu sunt suficient de ambitioase„. „Sunt necesare imbunatatiri in ceea ce priveste inovarea; cu toate acestea, in practica, se aloca o parte extrem de redusa (1,56%) din bugetul PNDR pentru actiuni care contribuie in mod direct la realizarea acestui obiectiv„, observa finantatorii europeni. In fine, „structura versiunii oficiale a PNDR trebuie revizuita, deoarece trebuie eficientizate cateva actiuni, si, la anumite masuri, textul nu este in sectiunea corecta (trebuie verificate in special masurile pe suprafata)„.

Autoritatile romane sunt invitate si „sa reanalizeze textul pentru a clarifica si acoperi anumite erori si inconsecvente tehnice minore„, a mai transmis Comisia Europeana.

Raspunsul oficial al Comisiei Europene privind proiectul PNDR 2014-2020

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top