Elicopterele SMURD vor zbura si in Republica Moldova, datorita Programului Operational Comun

elicopter.jpg

elicopterMiercuri, 6 martie, a fost semnat contractul de finantare pentru proiectul „Imbunatatirea capacitatii de raspuns a Serviciului Mobil de Urgenta pentru Reanimare si Descarcerare (SMURD) prin intermediul unui sistem comun integrat pentru monitorizarea eficienta si combaterea consecintelor dezastrelor, cu privire la populatia din zona granitelor comune”.

Proiectul face parte din Programul Operational Comun Romania – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013 si va fi derulat de Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Situatiile de Urgenta din Romania (in calitate de lider de proiect), in parteneriat cu Inspectoratul General de Aviatie a Ministerului Afacerilor Interne din Romania si Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova. De asemenea, Ministerul Sanatatii din Romania participa ca asociat.

Proiectul va avea o durata de implementare de 2 ani si va conduce la  cresterea posibilitatilor de actiune in zonele aflate la frontiera dintre Romania si Republica Moldova, pe o distanta de circa 1.330 km, acoperind judetele Iasi, Vaslui, Galati, Tulcea, Braila si intreg teritoriul Republicii Moldova.

In cadrul proiectului se vor desfasura exercitii comune de natura sa imbunatateasca pregatirea personalului cu competente in gestionarea situatiilor de urgenta si va fi analizat cadrul legal specific situatiilor de urgenta in vederea elaborarii unor proceduri comune de notificare, monitorizare si interventie.

De asemenea, partenerii romani vor achizitiona un elicopter echipat pentru interventii rapide (a carei operare va fi asigurata de partea romana), o autospeciala de decontaminare personal, teren si tehnica, respectiv echipamente specifice de interventie, in timp ce partenerul moldovean va achizitiona vehicule speciale pentru acordarea primului ajutor, ingrijire medicala de urgenta si descarcerare, vehicule pentru lucrari de investigare radiometrica si chimica, respectiv de evacuare a populatiei in caz de dezastru, precum si mijloace mobile de radio-comunicatii.

Proiectul are o valoare de aproximativ 6,7 milioane de euro, din care 90 % reprezinta fonduri asigurate din Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, iar 10% este cofinantarea asigurata de partenerii in proiect.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top