ERA-Net Smart Energy Systems: SG+ RegSYS

proiecte-europene.jpg

ERA-Net Smart Grids Plus RegSys porneste de la initiativa ERA-Net SG+ pe care o continua si completeaza, devenind ERA-NET Smart Energy Systems. Noul program se concentreaza pe sistemele integrate inteligente pentru energie la nivel regional. Proiectele trebuie sa cuprinda cel putin doi participanti diferiti din doua tari membre ale consortiului ERA-Net SG+ RegSys.

Status: Inactiv
Depunere: 1 noiembrie 2018
Buget: 500.000 euro

Proiectele RegSys trebuie sa dezvolte si sa piloteze tehnologii, sisteme si solutii eficiente de distributie, de stocare si de utilizare a resurselor regenerabile intr-o masura cat mai mare, tintind sa acopere pana la 100% cererea de furnizare de energie la nivel local si regional pana in 2030. in acelasi timp trebuie sa contribuie la integrarea acestor sisteme locale si regionale de energie intr-un sistem solid la nivel european, incurajand participarea la schimbul de energie, precum si la mentinerea si continuitatea intregului sistem.

Obiective

  • Identificarea nevoilor critice si implicarea actorilor importanti in sistemele de energie locale si regionale;
  • Implicarea furnizorilor de tehnologie si servicii, a inovatorilor si cercetatorilor in procesul de dezvoltare si definire a solutiilor pentru sistemele de energie locale si regionale, adaptate cererii din piata;
  • Atragerea actorilor din mediul public si privat in colaborari care sa accelereze inovatia si implementarea de noi solutii.

Depunerea si evaluarea se vor face in doua etape (pre-propuneri si propuneri finale). Consortiile pre-propunerilor castigatoare vor fi invitate sa depuna propunerea finala de proiect care va fi evaluata de catre experti independenti pe baza criteriilor de selectie. Procedura de peer-review a propunerilor finale se bazeaza pe criteriile de evaluare ale H2020. Institutiile care aplica pentru finantare trebuie sa fie eligibile conform regulilor nationale de finantare ale tarilor din care fac parte. Pot participa parteneri de tipul: companii (IMM-uri, intreprinderi mari), organizatii de cercetare (institute de cercetare, universitati etc.).

Proiectele vor fi finantate pe o perioada de maxim 3 ani.

Parteneri

OESTERREICHISCHE FORSCHUNGSFOERDERUNGSGESELLSCHAFT MBH (Austria)
KLIMA – UND ENERGIEFONDS (Austria)
FEDERAL DEPARTMENT FOR ENVIRONMENT TRANSPORTS ENERGY AND COMMUNICATION (Switzerland)
EIDGENOESSISCHES DEPARTEMENT FUER WIRTSCHAFT, BILDUNG UND FORSCHUNG (Switzerland)
FOND ZA ZASTITU OKOLISA I ENERGETSKU UCINKOVITOST (Croatia)
FORSCHUNGSZENTRUM JULICH GMBH (Germany)
INNOVATIONSFONDEN (Denmark)
CENTRO PARA EL DESARROLLO TECNOLOGICO INDUSTRIAL (Spain)
MINISTERO DELL’ISTRUZIONE, DELL’UNIVERSITA’ E DELLA RICERCA (Italy)
NORGES FORSKNINGSRAD (Norway)
NARODOWE CENTRUM BADAN I ROZWOJU (Poland)
SCOTTISH ENTERPRISE (United Kingdom)
STATENS ENERGIMYNDIGHET (Sweden)
TURKIYE BILIMSEL VE TEKNOLOJIK ARASTIRMA KURUMU (Turkey)
Ministry of National Infrastructure, Energy and Water Resources (Israel)
MINISTERE DE L’ENVIRONNEMENT, DE L’ENERGIE ET DE LA MER (France)
FONDS FLANKEREND ECONOMISCH EN INNOVATIEBELEID (Belgium)
AGENCE DE L’ENVIRONNEMENT ET DE LA MAITRISE DE L’ENERGIE (France)
NEMZETI KUTATASI FEJLESZTESI ES INNOVACIOS HIVATAL (Hungary)
NEDERLANDSE ORGANISATIE VOOR WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK (Netherlands)
The sustainable Energy Authority of Ireland (Ireland)
SERVICE PUBLIC DE WALLONIE (Belgium)
Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (Romania)

Tematica proiectului

Prin participarea la ERA-Net Smart Energy Systems Knowledge Community, proiectele RegSys vor stimula atat tehnologia, cat si dezvoltarea afacerilor din domeniul energiei la nivel european. Abordarea ERA-Net SG+ RegSys continua initiativa ERA-Net SG+ si urmareste acelasi model de cercetare integrata si transdisciplinara, pe trei categorii (Three Layer Research Model). Propunerile de proiecte ideale abordeaza toate cele 3 aspecte:

(1) Tehnologie: solutii de transport multi-functional, automatizari, telecomunicatii, machine learning, cercetare tehnologica etc.
(2) Piata: design de piata prin produse si servicii noi, modele de business noi, reglementari noi, cercetare economica etc.
(3) Adoptare: procese inovative, de tranzitie si transformare, cu implicarea actorilor relevanti din randurile consumatorilor si ai actorilor din zona de educatie si politici publice, distributiei, comunitatii si societatii, cercetare sociala etc.

ERA-Net SG+ RegSys largeste spectrul de actiune, de la electricitate la sisteme inteligente de energie, cuprinzand integrarea regionala si inter-sectoriala pe trei dimensiuni:

  • Smart Energy System Integration: optimizarea integrarii energiei regenerabile si furnizarea de sisteme de servicii tehnologice care sa sprijine procese de afaceri dinamice, cu numar mare de participanti cum ar fi: consumatori si pro-sumatori, grupuri de clienti sau operatori de sistem, manageri de facilitati, furnizori de energie si servicii sau agregatori.
  • Innovation Ecosystem Integration: intelegerea aprofundata a proceselor locale si regionale, precum si a cailor de implementare, dincolo de metode CDI traditionale, in colaborare cu firme locale de energie si servicii, operatori de infrastructura, administratia locala si regionala, autoritati publice sau SMEs, startup-uri si producatori locali.
  • Cross Sectoral Integration: conectarea activitatilor legate de energia inteligenta cu sectorul transporturilor, cel comercial si cu infrastructura municipala sau din agricultura, la nivel local sau regional.
  • Proiectele ERA-Net SG+ RegSys transnationale ideale abordeaza toate cele trei dimensiuni ale integrarii. Un astfel de proiect conecteaza cele mai noi tehnologii din domeniul energiei cu cele mai noi idei de afaceri din sectoarele din afara celui energetic, cu sprijinul actorilor implicati in dezvoltarea regionala, pentru a creste gradul de adoptare a unei solutii noi in cadrul afacerilor locale sau in locuinte.

Data de depunere

Lansarea primului apel de proiecte al initiativei Smart Energy Systems va avea loc in Suedia, in perioada 21-25 mai 2018, in cadrul Nordic Energy Week.
Eveniment de lansare: 23 mai 2018, Malmo,
Termen limita depunere schita proiect: 11 septembrie 2018
Perioada de consultare obligatorie: 18 septembrie – 1 noiembrie 2018,
Termen limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 1 noiembrie 2018 (14:00 CET).

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top