Eseu despre cultura de management al riscului

O atitudine proactivă de combatere a riscului nu vine din lectura unui suport de curs. Educaţia în spiritul culturii despre risc şi management al riscului trebuie să fie continuă, trebuie să se regăsească în programa şcolară de la toate nivelurile de studiu şi de ce nu, trebuie să înceapă încă de la momentul în care i se spune copilului: nu se trece strada decât pe verde (a se citi e un risc să treci pe roşu). Ne susţinem această convingere cu o realitate de peste ocean.
Orientarea către cultura despre risc se simte incredibil de bine în SUA. Dacă la o primă vedere sună amuzant, sunt publicate multe volume numite …for dummies . Poate această sintagmă ar fi sunat bine dacă era vorba despre cooking sau cleaning însă în decembrie 2007 a apărut pe piaţa din SUA IT Disaster Recovery Planning for Dummies iar în iunie 2008 Biometrics for Dummies.
O căutare pe site-uri de profil (ex. Amazon.com) va afişa şi alte rezultate, precum CISSP for Dummies, Security+ for Dummies sau Computer Viruses for Dummies.
În aceste condiţii trebuie să recunoaştem că nu mai suntem atât de atraşi de partea amuzantă a sintagmei, ci mai degrabă de excepţionalul fapt că aspecte precum securitatea informaţiilor şi managementul riscului sunt prezentate pe înţelesul tuturor, evident cu scopul informării despre existenţa pericolelor din mediul IT şi prezentării procedeelor prin care informaţiile pot fi protejate (fie că se vorbeşte despre informaţii ce aparţin organizaţiilor sau informaţii de interes personal).

Valentin Mazareanu

Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top