Eugen Teodorovici: Ne indreptam catre un deziderat puternic si absolut necesar Romaniei, obtinerea independentei energetice

energie_verde.jpg

energie_verdeMinistrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat la Timisoara, la semnarea proiectelor din cadrul Polului de Competitivitate MEDGREEN, alaturi de premierul Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea si Daniel Constantin.

In cadrul acestui pol de competitivitate sunt finantate zece proiecte, cu o valoare totala de aproximativ 103 milioane de lei, din care 49 milioane de lei reprezinta finantarea UE nerambursabila.

Proiectele semnate la Timisoara sunt de investitii si de cercetare-dezvoltare care vor sustine in mod real economia, vor mentine locuri de munca si vor crea altele noi. Aceste proiecte vizeaza fabricarea de masini si utilaje specifice din domeniul economiei verzi, un sector de inalta tehnologie si cu valoare adaugata mare. Obtinerea independentei energetice de catre Romania este un deziderat puternic spre care ne indreptam. Vom stimula ideile romanesti, proiectele initiate de ai nostri, iar eu va voi sustine in urmatorul cadru financiar pentru a putea obtine banii europeni necesari pentru initiativa dumneavoastra. Aveti toata sustinerea mea„, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Acesta a aratat ca Romania reuseste sa atraga fondurile alocate de Uniunea Europeana, dovada cea mai clara fiind faptul ca din mai 2012 si pana in prezent, tara noastra a solicitat peste 5 miliarde de euro. in aceeasi perioada, Romania a si incasat o suma de peste 5 miliarde de euro, in timp ce in anii anteriori, s-a primit doar suma de 1,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate de Comisie.

Suma de 5 miliarde reprezinta un sprijin semnificativ pentru economia tarii noastre, pentru crearea de noi locuri de munca si mentinerea celor existente. De asemenea, in cadrul POSCCE am semnat peste 620 de contracte cu o valoare totala de peste 1,6 miliarde de lei, din care valoare nerambursabila, peste 1,4 miliarde de lei„, a subliniat Eugen Teodorovici.

Nota:

Polul de competitivitate MEDGREEN este compus din 53 de membri asociati, dintre care 37 de intreprinderi, 10 universitati/ organizatii de cercetare precum si 6 catalizatori. Intreprinderile asociate provin in principal din domeniul energiei (productie, inclusiv utilaje; consultanta in domeniul eficientei energetice, cum ar fi Solarom, Macorom, Audit Energetic, Ecohornet, ELM Energomontaj, Oil Terminal etc.) si al materialelor de constructii (Lafarge Romania).

Beneficiarii proiectelor finantate in cadrul polului sunt societatile: Lafarge Ciment, Ecohornet (3 proiecte), Data Incorporated, Elkim Special, Grupul de Masuratori si Diagnoza – Galati, ADR Sud Est Braila, Consilium, respectiv Expert Consulting.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.