Eugen Teodorovici: POSCCE si POSDRU pot avea absorbtie de 100% la final de 2015

100.jpg

100Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, eveniment desfasurat la sediul MFE.

Doresc sa plecam in aceasta discutie de la ideea ca trebui sa ajungem la minimum 500 de milioane de euro, valoarea facturilor trimise catre Comisia Europeana pana la final de an, pentru a evita pierderi de bani asa cum s-a intamplat in trecut, cand din incompetenta, s-au pierdut aproximativ 20 milioane de euro din cauza unui fost sef al Autoritatii de Management. De asemenea, fac apel catre beneficiari sa foloseasca noul sistem de decontare pentru ca trebuie sa intelegem ca momentul 2015, pana la care trebuie finalizate contractele, este foarte aproape. Cu cat semnam mai repede, cu atat cresc sansele sa finalizam la timp implementarea acestora. Este adevarat ca banii sunt folositi din ce in ce mai eficient, dar doresc sa ma asigur ca vom continua sa mergem pe acest drum„, a subliniat ministrul Eugen Teodorovici.

Acesta a reamintit ca MFE, in calitate de coordonator al activitatii AM POSCCE, a suplimentat bugetul apelului pentru proiectele de investitii mari pentru IMM-uri astfel incat sa poata fi semnate pana la sfarsitul acestei luni peste 90 de proiecte de pe lista de rezerva in valoare de peste 80 de milioane de euro, decizie luata ca urmare a angajamentului Guvernului de a continua masurile deja adoptate si de a consolida rezultate macroeconomice.

Trebuie sa fim atenti sa identificam zonele cu risc astfel incat sa realocam banii spre proiecte sigure. Romania nu trebuie sa piarda niciun ban. POSCCE si POSDRU pot avea absorbtie de 100% la final de 2015. Cat priveste urmatorul cadru financiar, in prima parte a lunii iulie a.c. trimitem oficial Comisiei prima varianta a Programului Operational Competitivitate. Vreau sa incepem sa lansam cereri de proiecte pentru acele finantari care au impact real in economie; nu vreau sa cheltuim banii doar pentru a-i cheltui. Este necesar un efort national pentru a da un semnal clar in piata, iar beneficiarii privati din Romania sa isi schimbe parerea cu privire la maniera de lucru abordata de actualul guvern. Doresc un sistem cat mai simplu, cu putine reguli, dar ferme. Cine le incalca, sa plateasca, indiferent ca vorbim aici de beneficiari sau de membri ai administratiei„, a punctat ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici a mai subliniat ca, asa cum a solicitat si Comisia Europeana, fondurile europene nu trebuie sa devina un subiect de disputa politica.

La randul sau, prezent la eveniment, Marian Raduta, reprezentant al Comisiei Europene, a declarat ca Romania se afla intr-un moment extrem de important din perspectiva perioadei de programare 2014 – 2020 si ca sunt notabile aspectele pozitive inregistrate de la ultimul Comitet de Monitorizare a programului in actuala perioada 2007 – 2013.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top