Eugen Teodorovici: Reforma din sistem va conduce la o absorbtie de 100% pe POSDRU si POSCCE la final de 2015

Teodorovic_tribuna.jpg

TeodoroviciMinisterul Fondurilor Europene a incheiat campania de informare a beneficiarilor Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), organizata de Autoritatea de Management POSCCE in mai multe orase ale tarii.

Aproximativ 3.000 de persoane din intreaga tara au participat la conferintele noastre si consider ca aceasta noua abordare in relatia dintre autoritate si beneficiar este unul dintre pasii pe care actuala guvernare si-a propus sa ii faca in favoarea unei maniere de lucru mult mai eficiente. Trebuie sa admitem ca din momentul mutarii Autoritatilor de Management la Ministerul Fondurilor Europene, abordarea este schimbata si imi doresc sa continuam pe acest drum, unul mult mai pragmatic decat cel folosit anterior. Eu sunt convins ca programul de competitivitate va avea la finalul lui 2015 o absorbtie de 100%. Acest lucru este valabil si pentru POSDRU. Vom transfera toate sumele necheltuite pana acum catre alte proiecte ce pot fi implementate, astfel incat sa nu pierdem niciun ban. inca de vineri am lansat in cadrul POS DRU si am postat pe site-ul ministerului alte patru ghiduri cu idei frumoase, simple si cu impact social. Asadar, incercam sa nu facem greselile pe care cei din alta guvernare le-au facut in trecut. Nu vreau ca banul european sa mai fie cheltuit cu nesabuinta„, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Reamintim ca Autoritatea de Management POSCCE a incheiat la sfarsitul lunii iunie a.c. un numar de 66 de contracte cu o valoare totala de peste 250 milioane de lei pentru finantarea proiectelor de investitii mari. Proiectele semnate se aflau pe lista de rezerva aferenta operatiunii „Sprijin financiar cu o valoare cuprinsa intre 1.065.001 lei si 6.375.000 lei acordat pentru investitii pentru IMM„, iar pentru finantarea acestora a fost suplimentat bugetul apelului. Aceste proiecte sunt dintre cele depuse in luna august 2011, care au stat neevaluate pana in vara anului 2013, cand MFE a pus la dispozitia Autoritatii de Management POSCCE experti din mediul privat. Procesul de evaluare a fost finalizat in luna decembrie 2013, iar contractarea a inceput in acest an.

Totodata, in aceasta perioada au fost lansate noi finantari in cadrul POSDRU. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene supune consultarii publice ghidurile pentru lansarea a patru tipuri de cereri de proiecte. In cadrul acestor apeluri vor fi acordate fonduri pentru:

• formarea profesionala a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice;
• formarea profesionala a personalul medical care realizeaza transplanturi;
• imbunatatirea participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii;
• sustinerea parteneriatelor transnationale cu impact asupra pietei muncii.

Cele patru cereri de proiecte sunt gandite astfel incat banii europeni sa rezolve o parte din problemele pe care inca le avem in prezent. Prin acordarea de finantari pentru formarea profesionala a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice vom aduce medici din afara tarii care vor opera aproximativ 3.000 de copii care sufera de boli grave. Mult mai important, acestia vor pregati medicii romani sa realizeze respectivele interventii pentru ca Romania sa aiba un numar ridicat de specialisti in acest domeniu. Astfel, datorita acestor finantari, medicii nostri vor putea salva vietile multor copii. O alta cerere de proiecte, destinata tot personalului medical, va sprijini formarea profesionala a personalului care efectueaza transplanturi. in acelasi timp, doua apeluri vor viza sustinerea formarii profesionale a persoanelor vulnerabile. Pe masura ce lansam astfel de cereri de proiecte, dedicate, am satisfactia ca banii europeni isi ating scopul de a salva vieti, de a imbunatati nivelul de trai al romanilor, de a sustine dezvoltarea societatii. Adica, fondurile europene incep sa fie mai bine folosite: pentru Romania si pentru romani!„, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top