Europa Sociala versus Capitalism performant ?

Europa Sociala versus Capitalism performant ?

-sau spulberarea unei unei false alegeri-

Aflat, din nou, intens bronzat si in forma de zile mari, pe litoral, Presedintele Statului a reluat teza enuntata anterior la Scoala de Vara PDL, cu privire la sfarsitul Europei sociale, respectiv al Statului social. Pe de alta parte, oarecum in contrapartida, Comisia Europeana a lansat recent o intreaga intiativa si platforma de actiune denumita „Social Innovation Europe” in care preconizeaza sa renoveze societatea europeana tocmai pornind dinspre social, dinspre mai multa si mai profunda egalitate de sanse si incluziune sociala, mai diverse si numeroase forme de sprijin bazate investitori si antreprenori in „economia sociala”.

Nu putem pretinde ca avem de a face chiar cu o contradictie in termeni. Cu toate acestea, este foarte clar ca nu pare ca Romania si clasa sa politica ar fi foarte bine echipate pentru a face fatza noilor provocari care se anunta. Nici nu putem cere unui lider politic, oricare ar fi acesta, sa se identifice cu un ideolog sau cu un inainte-mergator. Totusi, a proclama oarecum sardonic sfarsitul Europei sociale contravine in mare parte nu doar cu Carta Sociala Europeana al carei semnatar este Romania, ci si cu logica unui anume bun simt minimal.

Bun, sa presupunem ca ii vom pune oficial cruce sistemului asistential(ist), de acord. Ar putea face parte din logica inerenta a schimbarii. Dar cu ce ni se propune sa il inlocuim: cu ceea ce Presedintele numeste „capitalismul performant”. Am dat o ampla cautare pe internet pentru a gasi, in orice limba ar fi, validarea terminologica a unui asemenea concept. Din pacate, marturisesc ca nu a fost sa aflu ceva. Intr-un fel, imi imaginam ca nu voi gasi nimic pentru ca sistemul capitalist s-a pretins mereu performant, nu doar eficient, desi el devenise demult preponderent pur speculativ la extrem. Se pare, asadar, ca unii consilieri i-au jucat un renghi Presedintelui intrucat l-au pus in situatia de a profera in numele unui concept imaginar…

In realitate, un concept alternativ, apropiat ca sonoritate, macar, a fost lansat de miliardarul filantrop Bill Gates: capitalism creativ (vezi revista „22”, martie 2008), chiar inainte de declansarea marii crize. Insa conceptul invocat nu are nimic in comun cu ideea de reduceri drastice la capitolul educatie, cercetare si inovare sau cu eliminarea componentei compensatorii in raport cu cei saraci.

Probabil ca, in esenta, mesajul Presedintelui e justificat. „Pacalirea Statului” a fost o amagire periculoasa si nu mai poate continua cum a fost ea prezenta in anii anteriori noului acord international. Nici supra-normarea aparatului birocratic nu mai are temei sa continue. Numai ca se continua o perspectiva cu susul in jos. Nu mai putem pleca de la efecte, pe mai departe, ci de la combaterea cauzelor bazale ale generarii marilor perversiuni pe care le experimentam.Actuala clasa de potentati, incluzand nu doar pe politicieni, ci pe toti profitorii sistemului (moguli de presa, afa ceristi cu Statul, bancheri de Dambovita etc), va fi nevoita la un moment dat sa cedeze locul altui extract de leadership. Probabil ca nu a sosit inca momentul sau „cutitul la os”. Este oare nevoie de „primavara de tip arab” si la noi? Mai este asa ceva cu putinta?

Sunt intrebari inca fara raspuns. Tot sistemul partidocratic, extrem de greoi, corupt si ineficient, cum o arata de la sine faptele ( a se vedea, doar recent pasarea povestii gazonului sau a Imnului de la Stadionul National), nici nu mai e nevoie de analize sociologice sau rapoarte ale Comisiei. Nimeni nu e cu mainile curate in acest angrenaj, desi unii se auto -intituleaza deja „presedinti de onoare ” : Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Cristian Diaconescu etc. Si Presedintele actual va fi silit sa devina „de onoare” in curand, vrand-nevrand…Vom aluneca tot mai mult pe toboganul unui regim de tip „perronist” (ultra – populist), tot mai indepartat fata de sistemele din UE pana cand masele nu vor mai rezista ? Foarte probabil, pentru ca, nici din randul intelectualilor, nu se intrevad in mod minimal si realist solutii alternative pe care grupurile de interese din spate sa le accepte/tolereze.

Vom fi pesemne mai departe „o natiune orfana”, cum a spus Principele Radu, stapanind haotic un imens mall pestrit. O vreme, biologic, vom mai rezista. Dupa aceea, se va vedea cine ne va mai „infia”: chinezii, rusii sau indienii (autohtoni sau de aiurea). Ne aflam, din pacate, nu la raspantia sfarsitului Europei sociale, cum cred consilierii Presedintelui, ci la aceea a unei ipocrizii bizantine pe care nu o mai putem pacali cu catedrale mamut ale mantuirii. Nicio mantuire nu a venit pana acum pe cale urbanistic – imobiliara. Nici de vreun „capitalism performant” nu poate fi vorba , cand chiar fostul sef al Statului, l-a numit „de cumetrie”. Criza vine, intr-adevar, din propriile noastre miasme, e alimentata de proprii demoni si are ca vindecare posibila doar iesirea din imensa demagogie, bascalie si carnaval grobian in care ne-am afundat.

Asteptam , s-ar spune ca asteptam mai departe pe cineva din afara sa ne salveze cetatea auto – asediata. Cine se ofera stim, cine poate cu adevarat, nu.

Sever Avram

Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

0 Replies to “Europa Sociala versus Capitalism performant ?”

  1. silvestru spune:

    Nu sunt specialist ìn economie dar pot sa-mi formez o parere despre un stat asistat social, se pare ca a falimentat dar si capitalismul exacerbat nu a performat si asta o demostreaza China, care, usor usor prinde frìiele economiei mondiale. Cred ca o politica de dreapta ponderata, va avea mai mult succes si poate sa scoata o tara din criza. Dar ce ne facem cu Justitia, cu aparatul supraponderal de stat, parlamentul, taxele mari pt. micii ìntreprinzatori? greseala pe care si Italia o face de ani buni si vedeti ìn ce pericol de faliment a ajuns!Si timp de 20 de ani aceeasi politica o practica si guvernantii nostri, indiferent de culoarea lor politica. Si apoi, ceea ce ma enerveaza mai mult este lipsa de raspundere, aruncarea pisicii peste gard de la unul la altul, sa moara capra vecinului sau sa moara vecinu’ si sa-i ramìna capra, pìna cìnd toate acestea? De ce oare , intelectualiatatea romana nu ia o pozitie? Sper ca aceasta miscare populara de dreapta sa dea rezultate si ìntr-un final sa se raspunda: cine a distrus agricultura, cine falimentat cele mai eficiente ìntreprindere pe piata mondiala, cine a devalizat bancile, cine ìi apara pe hoti, sarlatani, parlamentari corupti, ce va face Romania daca aproape 3 mil. de cetateni plecati se vor ìntoarce acasa, dar si asa multi vor veni si cum au muncit la negru ìn strainatate viitoarele guverne cu ce se vor confrunta, pt. ca nu din cauza lor au plecat desi ìn tara au fost buni profesionisti ci tot din politica gresita a lui P.P. a lui I.I. si alti comunisti cu fata umana. Nu cred ca cineva va putea sa dea aceste raspunsuri doar Doamne, Doamne, ca doar atìt ne-a mai ramas. Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top