Europarlamentar: Romania are probleme cu absorbtia fondurilor europene din cauza legislatiei nationale

Eurodeputatul José Manuel Fernandes, coordonatorul Grupului PPE (Partidul Popular European), spune ca pentru o mai buna absorbtie a fondurilor UE, prioritatea trebuie sa fie proiectele importante, iar legislatia trebuie schimbata dupa, şi adaptata la acestea.

Eurodeputatul José Manuel Fernandes, coordonator al Grupului PPE in Comisia pentru bugete a Parlamentului European și fost raportor al Parlamentului European pentru Bugetul UE 2016 și pentru Fondul European pentru Investitii Strategice, a declarat, miercuri, la Strasbourg, ca Romania ar putea absorbi mai multe fonduri europene daca ar face legislatia in functie de proiectele sale prioritare, şi nu invers.

Exista reguli la nivel european, apoi ai acorduri de parteneriat cu UE. Noi dam banii autoritatilor la nivel national şi regional, iar acestea incearca sa faca proiecte, dar se blocheaza in legislatia nationala, regionala. De multe ori, beneficiarii se trezesc in situatia de a adauga parti de care nu au nevoie unor proiecte bune, şi de a le strica, doar pentru a fi adaptate la legislatia nationala rigida”, spune eurodeputatul.

Acesta a mai explicat ca o solutie ar fi identificarea proiectelor prioritare la nivel national, urmata de o modificare şi adaptare a legislatiei nationale la acestea.

„Ca stat nu poti schimba regulile la nivel european decat foarte greu. Dar le poti schimba cu uşurinta pe cele nationale, astfel incat sa poti finanta fara probleme proiectele importante”, a afirmat Fernandes.

„Romania ar trebui sa aiba 10 autoritati de management acreditate de Uniunea Europeana. in acest moment avem doar doua. Polonia, spre exemplu, are 24 din 25 cerute. in 2015, guvernul Ponta a estimat ca vom absorbi 6,6 miliarde de euro. Am reuşit sa absorbim doar 2,2 miliarde, o treime din estimare. Am fost statul cu cea mai mare deviatie de la estimare. Polonia absoarbe 99% din estimare„, a declarat şi eurodeputatul roman Siegfried Mureşan.

Siegfried Mureşan a fost prezent, in Strasbourg, la sesiunea de lucrari a Parlamentului European, printre care şi dezbaterea prioritatilor bugetului Uniunii Europene pe 2018, pe care le-a prezentat, şi care au fost discutate in plen. Mureşan, intrat in Parlamentul European in 2014 ca eurodeputat, pe listele Partidului Mişcarea Populara (PMP), afiliat Partidului Popular European (PPE), unde este şi purtator de cuvant. Eurodeputatul este, de asemenea, membru in Comisia pentru bugete din Parlamentul European, şi a fost numit negociator-șef (raportor) din partea Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018, fiind primul roman numit vreodata in aceasta pozitie.

Valoarea estimata a Bugetului UE pentru anul 2018 este aproximativ 160 de miliarde de euro. Negociatorul-șef (raportorul) din partea Parlamentului European pentru bugetul anual al Uniunii Europene traseaza prioritatile politice ale Parlamentului pentru bugetul comunitar și negociaza, in numele acestuia, cu președintia Consiliului UE și cu Comisia Europeana forma finala a bugetului anual.

Printre prioritatile lui Siegfried Mureșan pentru Bugetul UE 2018 se numara finantarea programului „Discover EU”, prin care se acorda un abonament gratuit interrail pentru fiecare tanar din UE care implinește 18 ani și care dorește sa viziteze Europa (valabil pe liniile feroviare din 30 de tari europene), precum și a prioritatilor de creștere economica ale UE, cu accent pe investitii in infrastructura, cercetare, inovare, IMM-uri, principalele domenii care genereaza locuri de munca, dar și a celor pentru creșterea sigurantei cetatenilor europeni. Totodata, deputatul european Siegfried Mureșan sustine, printre prioritatile sale de negociere, creșterea sprijinului acordat sectorului agricol european și statelor din vecinatatea estica și sudica, mai ales celor care implementeaza acorduri de asociere cu UE, precum Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top