„Cybermassif” sau informatii de prin munti si vai

 

Context

Cu toate ca este administrat de sase regiuni si 22 departamente, Masivul Central prezinta caracteristici comune, potential si handicapuri. Ca urmare a actului „Muntele” din 1985, a fost creat comitetul Masivului Central.

Acesta a fost suplimentat mai tarziu printr-o conventie inter-regionala a Masivului Central, creata pentru a sprijini actorii si actiunile zonei inter-regionale, cu o suma alocata in valoare de 85 milioane euro, pentru perioada 2000-2006, din „Fondurile nationale de amenajare si dezvoltare pentru teritoriul francez” si 14 milioane euro de la ERDF.

In acest context, la inceputul anului 2000, proiectul CyberMassif a inceput sa ia forma, sub egida Uniunii Camerelor de Comert si Industrie a Masivului Central (UCCIMAC) din cadrul unui parteneriat foarte larg. Proiectul impartaseste numele cu asociatia ce il sponsorizeaza.

Un lucru este clar la acea vreme: este deseori o diferenta foarte mare dintre moda ICT si aplicatiilor lor, ca raspuns la adevaratele nevoi ale IMM-urilor, in special sistemele lor de productie. De aici si interesul plasarii antreprenorilor intr-o situatie in care ei ar avea posibilitatea de a invata sa utilizeze si sa inteleaga aceste tehnologii, cu ajutorul unor experti, nu numai in ICT, dar si in realitea conducerii unei afaceri.

Cybersites

Cu aceste lucruri in vedere si pentru a incuraja dezvoltarea economica a Masivului Cetral, care este casa unor universitati prestigioase si scoli de inginerie, precum si a peste 50 000 companii, initiativa stabilita privind dezvoltarea unei retele vaste de centre cu resurse – Cybersite-uri – a fost creata pentru promovarea utilizarii efective a ICT in cadrul diverselor activitati.

De asemenea accesibil reprezentantilor locali alesi, profesori si studenti, Cybersite ofera IMM-urilor acces gratis la Internet, baza de date online, demonstratii software, forumuri de training, prezentari de caz si servicii oferind studii a planurilor de afaceri si sfaturi juridice.

Proiectul a primit sprijin de la un experiment pilot din Saint-Etienne, lansat la initiativa Consiliului Regional Rhone-Alpes si cu sprijinul Camerei de Comert si Industrie, Polul de Productie Rhone-Alpes, „Scoala nationala de minerit” si Universitatea Jean Monnet.

Cybermassif s-a inspirat de asemenea dintr-o initiativa de a furniza training si informatii managerilor din cadrul retelei ce furnizeaza sprijin pentru afacerilor locale, incluzand mini-antreprenori: Agoratech, infiintata la Paris, la initiativa „Centrului de studii si de formare a tehnicilor de comert, servicii si turism” (CEFAC), care coopereaza in particular cu cele 181 de Camere de Comert si Industrie a Frantei.

Elemente comune

Cybersite-urile au acces la o retea larga de elemente comune, care faciliteaza networking-ul. Exemplele includ reteaua de experti ICT; acordurile de parteneriate cu publicatii software si constructori hardware; polul „Publicarea Continutului” care a dezvoltat continutul creat special pentru a se plia pe cererea locala; programul „e-learning”, etc si Vista, un sistem care furnizeaza raspunsuri la doua intrebari cheie: „Care este impactul real a ICT asupra companiei mele?” si „Cum procedez sa utilizez aceste elemente?”

Rezultate

In aprilie 2006, aproximativ 12 Cybersite-uri au fost infiintate in Masivul Central. Primul dintre acestea au fost localizate in regiunea Auvergne, care actioneaza ca lider de retea si primeste suport de la ERDF. Ceilalti beneficiaza, in principiu, de co-finantare de la Fondul Social European.

ERDF a co-finantat, de asemenea, dezvoltarea polului „Publicare” de-a lungul Masivul Central. Astazi, proiectul Cybermassit are deja un impact asupra afacerilor in Masivul Central si este foarte probabil ca initiativa sa se imprastie in alte regiuni.

Cost total: 1,351,188 euro
Contributia UE: 571,188 euro

Contact
Cybermassif
10, Allee Evariste Galois
F-63000, Clermont-Ferrand
France
Project leader
Helene, Ribeaudeau
Tel.: +33 4 73 44 56 31
Fax: +33 4 73 44 56 30
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top