Zece milioane de euro pentru reabilitatea cetatii Vauban

 

Aproape zece milioane de euro vor fi investite in cel mai important proiect privind reabilitarea Cetatii Vauban din Alba Iulia.

Dupa ce autoritatile locale au depus acest proiect la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru in aprilie 2008, iar in martie 2009 a fost semnat contractul de finantare, marti a demarat implementarea acestuia, dupa parcurgerea unei licitatii.

Proiectul prevede modernizarea infrastructurii cultural-istorice a Cetatii din Alba Iulia, precum si restaurarea, protectia, conservarea patrimoniului cu potential turistic al fortificatiei.

Acest proiect isi propune valorificarea cetatii pe criterii durabile si competitive, pentru a putea fi integrata in circuite turistice nationale si internationale, sprijinindu-se astfel cresterea economica a Regiunii de Dezvoltare Centru. Durata de realizare a proiectului este de 21 de luni.

Proiectul reprezinta cel mai mare efort investitional demarat de catre Primaria si Consiliul Local Alba Iulia in Cetatea Vauban, fiind primul proiect municipal finantat din instrumente structurale pentru generarea unei cresteri economice locale si regionale reale, precum si o valoare adaugata dezvoltarii comunitare a orasului, prin valorificarea resurselor sale turistice.

Proiectul isi propune amenajarea unui sistem pietonal si carosabil, in lungime de 6,5 km, suprapus peste traseele de vizitare estic, sudic si nordic, amenajat cu piatra naturala gri deschis si granit rosiatic, andezit si marmura. De asemenea, se vor dota traseele de vizitare cu 90 de banchete, 70 de jardiniere, 130 cosuri de gunoi, doua ceasuri, doua opere de arta, sase module statii de asteptare, opt sisteme de semnalizare a celor trei trasee de vizitare. Totodata, se vor realiza elemente de securizare a traseelor de vizitare si vor fi amenajate zone verzi.

Realizarea unui sistem de iluminat public si arhitectural si reabilitarea colectoarelor de canalizare existente sunt alte obiective ale proiectului. Cetatea din Alba Iulia are o valoare turistica deosebita prin numarul mare de elemente istorice, culturale, naturale si antropice regasibile in acest sit, cu un potential de atractie permanenta a turistilor romani si straini in sejururi/circuite sau turism de evenimente, cu specific, care pot fi sustinute pe intreg parcursul unui an.

Fortificatia Vauban din Alba Iulia a fost construita intre 1714 si 1738, pe o suprafata de 100 de hectare, in perioada Imperiului Habsburgic.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top