O gestionare integrata si exemplara a deseurilor

 

Instrumentul structural de preaderare (ISPA) cofinanteaza realizarea la Ramnicu Valcea a unui sistem de tratare a deseurilor, in acelasi timp ecologic si performant.

Context

Orasul Ramnicu Valcea (120 000 loc.) se intinde la picioarele Carpatilor Meridionali, pe malul raului Olt, un afluent al Dunarii si unul din principalele cursuri de apa ale Romaniei.

Situat in centrul unei regiuni renumite pentru statiunile sale termale si climaterice, dotat cu un bogat patrimoniu istoric si cultural, orasul este o destinatie turistica frecventata si un pol industrial important.

In materie de gestionare a deseurilor, situatia era deosebit de ingrijoratoare: in absenta unui sistem eficient de gestionare a deseurilor menajere (cel putin 20% dintre locuitori nu beneficiau de un serviciu de golire a pubelelor), se asista la multiplicarea locurilor de depozitare a gunoaielor langa zonele de locuit. In cele mai bune cazuri, gunoaiele erau stranse si depozitate la o groapa de gunoi situata la 12 km de centrul orasului, pe malul Oltului, de unde si poluarea raului.

In anul 2000, autoritatile municipale din Ramnicu Valcea au prezentat Comisiei Europene proiectul „Gestionarea integrata a deseurilor la Ramnicu Valcea”, elaborat in parteneriat cu Agentia germana de cooperare (GTZ). In noiembrie 2001, Comisia a aprobat, in cadrul ISPA, o subventie de 11,04 milioane euro destinata proiectului. In sarcina orasului este contributia cu 4,6 milioane euro la cofinantarea proiectului, guvernul roman furnizand partea sa de 2,5 milioane euro.

De la colectare la reciclare

Proiectul consta in:

* imbunatatirea sistemului de colectare a deseurilor, prin realizarea unui sistem de colectare selectiva, achizitionarea de pubele si de containere speciale pentru deseurile reciclabile si periculoase, dar si organizarea de campanii de sensibilizare si punerea la dispozitie a instrumentelor de informare (website, ghid destinat gospodariilor etc.);
* inchiderea gropii de gunoi de la Raureni, deschisa in 1978 si care nu respecta normele de mediu si sanitare in vigoare;
* crearea unui nou depozit ecologic la Feteni, conform directivelor europene, cu o capacitate de 1 000 000 m3 si o durata de viata estimata la 19 ani;
* construirea unei statii de compostare, unde deseurile biodegradabile vor fi tratate si transformate in ingrasamant.

Rezultate

La sfarsit, se asteapta de la acest proiect: reducerea riscurilor de poluare a apelor de suprafata; diminuarea poluarii aerului si solului; eliminarea surselor potentiale de imbolnavire; reducerea cantitatilor de deseuri deversate in mediu gratie reciclarii sticlei, metalului, plasticului, hartiei si deseurilor organice; imbunatatirea salubritatii publice si a calitatii vietii locuitorilor; crearea a 68 de locuri de munca cu norma intreaga.

Detinatorii proiectului spera ca experienta dobandita va fi utila celorlalte comunitati romanesti, Ramnicu Valcea fiind al doilea oras din Romania care beneficiaza de fonduri ISPA pentru realizarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor.

In anul 2002, proiectul a adus orasului Ramnicu Valcea certificatul de „Buna practica in domeniul protejarii mediului” decernat in comun de municipalitatea din Dubai (Emiratele Arabe Unite) si de programul Organizatiei Natiunilor Unite pentru dezvoltarea urbana durabila „UN-HABITAT”.

Aceasta nu a fost prima data cand determinarea in materie de mediu a orasului Ramnicu Valcea a fost rasplatita: municipalitatea a obtinut de mai multe ori (1999, 2000, 2001) diploma de „Oras pe calea integrarii europene” decernata de Uniunea Europeana.

In anul 2003, orasul Ramnicu Valcea a fost si finalist al premiului „Oras european durabil”, alaturi de alte 11 orase precum Oslo, Sevilia, Heidelberg si Helsinki.

Sursa: Europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top