Un proiect finantat de UE urmareste sa faca terminalele pentru autoservire mai accesibile pentru persoanele cu handicap

 

Un proiect finantat de UE urmareste sa faca terminalele pentru autoservire, cum sunt distribuitoarele automate de bilete pentru transportul public, ghiseele de informare a publicului sau bancomatele, mai accesibile pentru persoanele cu handicap, care reprezinta 1/6 din populatia Europei, sau pentru cei 87 de milioane de europeni cu varste de peste 65 de ani.

Conform unui studiu realizat la nivelul UE, numai 38% dintre bancomatele (automated teller machines – ATM) din Uniunea Europeana sunt prevazute cu capacitati vocale pentru clientii cu handicap, mult mai putine decat in SUA (61%) si Canada (aproape toate bancomatele).

In vederea eliminarii barierelor existente in materie de accesibilitate, Comisia Europeanaa alocat proiectului „APSIS4All” – al carui obiectiv este proiectarea si validarea unor interfete personalizate, inclusiv a unor carduri faracontact – fonduri in valoare de 3,41 milioane de euro, reprezentand jumatate din bugetul total al proiectului. Primele teste vor avea ca obiect bancomate din Barcelona (Spania), incepand din septembrie 2011, si distribuitoare automate de bilete din Padeborn (Germania), incepand din ianuarie 2012, si se vor desfasura pe o perioadade trei ani.

Neelie Kroes, vicepresedinta Comisiei Europene responsabila cu agenda digitala, a declarat: „Terminalele publice pentru autoservire sunt foarte raspandite, iar numarul lor continua sa creasca. Totusi, multe dintre ele sunt dificil de utilizat de catre persoanele cu handicap sau de catre unele persoane in varsta, care, in conditiile date, nu pot beneficia de serviciile oferite.”

Proiectul APSIS4All urmareste proiectarea si validarea, in conditii reale, a unor interfete inovatoare si personalizate care sa depaseasca barierele existente in materie de accesibilitate. O prima etapa a proiectului va consta in culegerea de informatii de la 3000 de utilizatori care vor testa diferite aparate, pentru a adapta interfetele la necesitatile si preferintele lor. Vor fi testate, de la 1 septembrie 2011, 65 de bancomate din Barcelona (Spania) apartinand bancii Caixa, iar de la 1 ianuarie 2012, 24 de distribuitoare automate de bilete din localitatea Padeborn din landul Renania de Nord – Westfalia (Germania), exploatate de societatea Höft & Wessel AG.

Obiectivul acestui proiect este de a propune un cadru standardizat care ar putea incuraja industria bancomatelor si furnizorii de servicii sa adopte mai multe functii din domeniul e-accesibilitatii. Astfel, terminalele publice digitale ar putea deveni, in cele din urma, mai accesibile unei game mai largi de utilizatori, de la persoanele nefamiliarizate cu tehnologia sau care au dificultati de citire, pana la turistii care nu cunosc limba locala sau chiar la persoanele care nu au la indemana ochelarii pentru citit.

Proiectul APSI4All se va concentra asupra interactiunii multimodale si asupra unor tehnologii de varf, precum NFC (Near Field Communication) sau comunicatiile fara fir pe distante scurte. De exemplul, pe parcursul testelor ar putea fi utilizat un card programat personalizat in functie de utilizator. Atunci cand utilizatorul apropie cardul de bancomat, acesta se adapteaza instantaneu la necesitatile utilizatorului (de exemplu, modificand marimea caracterelor sau limba de comunicare). Alt tip de interfata ar putea fi un telefon mobil cu functii de accesibilitate care permit clientului sa cumpere un bilet online si sa plateasca la distribuitorul care emite biletul, folosind un cod de securitate transmis prin telefon.

Context

In UE exista sute de mii de terminale publice digitale, printre care un numar mare de distribuitoare automate de bilete pentru transportul public si cel putin 425 000 de bancomate. Utilizarea acestora este facilitata de o serie de solutii tehnologice existente pe piata, precum tastaturi amplasate la indemana persoanelor in scaun cu rotile, taste cu etichete Braille sau difuzoare pentru servicii vocale destinate utilizatorilor cu deficiente de vedere. Totusi, aceste functii esentiale sunt adesea indisponibile sau neactivate, deoarece modalitatile de activare sunt prea complicate. Dupa cum se afirma si in Strategia europeana pentru persoanele cu handicap 2010-2020, „accesibilitatea este o conditie premergatoare pentru participarea la viata sociala si economica”.

Proiectul APSIS4All este cofinantat de componenta TIC a programului Uniunii Europene pentru competitivitate si inovare.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top