Fonduri europene pentru un aer mai curat in Craiova

 

O centrala electrica din Craiova a obtinut aproape 25 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru montarea unor echipamente antipoluante. Scopul proiectului este de a curata emisiile de dioxid de sulf si de alte particule ale centralei, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania privind respectarea legislatiei specifice a UE in domeniul poluarii aerului.

Echipamentele pentru desulfurarea gazelor de ardere (DGA) sunt instalate la doua blocuri ale centralei. Principalul rezultat preconizat este imbunatatirea calitatii aerului pentru acest oras cu o populatie de aproximativ 300.000 de locuitori.

Desulfurarea gazelor de ardere

In cadrul Complexului Energetic Craiova lucreaza aproximativ 1 630 de angajati. O ramura a complexului, Centrala Electrica si de Termoficare (CET) Craiova II, furnizeaza electricitate pentru reteaua nationala a Romaniei si produce 95% din caldura necesara pentru incalzirea spitalelor, a scolilor, a institutiilor publice si a unor companii din oras.

Ca toate centralele electrice din Romania si la complexul energetic din Craiova este necesara o limitare a emisiilor de dioxid de sulf
(SO2) si de oxizi de azot (NOx) din aer, pentru a respecta legislatia UE privind poluarea industriala. In baza Tratatului de aderare la UE, Romaniei i s-au acordat perioade de tranzitie pentru a se conforma legilor UE privind limitarea emisiilor de NOx (31 decembrie 2009) si a emisiilor de SO2 (31 decembrie 2010).

Pentru a respecta limita privind emisiile de dioxid de sulf pana la sfarsitul anului 2010, Complexul Energetic Craiova a decis instalarea echipamentelor DGA la doua blocuri ale ramurii sale CET. Aceste echipamente folosesc calcar umed pentru a inlatura substantele chimice vizate din gazele de ardere. Pe langa controlul emisiilor de SO2 din gazele de ardere, echipamentele DGA vor controla si emisiile de acid clorhidric gazos, trioxid de sulf, mercur, materie sub forma de particule si alti poluanti care ar putea fi prezenti in gazele de ardere. La alegerea sistemului, compania s-a orientat si dupa recomandarile privind cele mai bune tehnici disponibile in UE.

Aerul orasului va respecta standardele UE

Principalul rezultat la nivel regional va fi o imbunatatire a calitatii aerului, in beneficiul biodiversitatii si al populatiei locale. Drept urmare, se preconizeaza ca proiectul va contribui la atragerea de noi investitori in regiune si la imbunatatirea standardelor de trai de aici.

Datorita acestui proiect si altor proiecte de mediu desfasurate de companie, CET Craiova II va respecta in totalitate legislatia UE, asa cum se aplica aceasta in cazul Romaniei, pana la sfarsitul anului 2010. Sistemul DGA va reduce initial emisiile de SO2 de la CET
Craiova II pana la o limita maxima de 379 mg/Nm3 pentru un amestec carburant standard de lignit si gaz. Daca legislatia UE o va cere, sistemul este capabil sa reduca si mai mult emisiile de SO2.

Finantarea totala a proiectului se ridica la 24.747.000 din care contributia Uniunii Europene este de 21,777,360 de euro.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top