Puterea exemplului in prelucrarea laptelui

lapte, investitie

 

In urma asocierii a 16 fermieri, la inceputul anului 2008, in zona Socodor, din judetul Arad, a luat fiinta o societate comerciala, cu capital privat, avand ca obiect principal de activitate fabricarea produselor lactate si a branzeturilor.

In cea de-a doua jumatate a anului 2008, mai precis in luna august, reprezentantul societatii a depus la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Arad, un proiect de finantare europeana nerambursabila pentru construirea unei fabrici moderne de procesare a laptelui de oaie, in produse proaspete (lapte la punga, iaurt, sana, lapte batut, smantana) si branzeturi proaspete dar si maturate (cas, telemea), in conformitate cu normele Uniunii Europene. In urma evaluarii si apoi a selectarii acestuia pentru finantare, a fost incheiat un contract de finantare nerambursabila de 1.909.969 lei.

Fondurile nerambursabile primite au fost investite in construirea unei cladiri noi, cu doua nivele, avand o suprafata de peste 1.000 de metri patrati. De asemenea, au mai fost achizitionate o linie tehnologica de preluare, racire si procesare a laptelui, o linie de pasteurizare a laptelui cu o capacitate de 3.000 de litri / ora, o pompa centrifuga si o pompa booster pentru produse alimentare, o serie de echipamente pentru tratarea termica si pasteurizare a laptelui, instalatii si echipamente electronice pentru controlul computerizat al temperaturii si a calitatii laptelui si a produselor realizate, dar si doua autocisterne de 2.500 litri pentru transportul specializat al materiei prime.

Aceasta investitie este prima fabrica de lapte din partea de vest a tarii care achizitioneaza laptele atat de la producatorii din zona, cat si de la cei care au pus bazele acesteia.

In studiile de specialitate realizate inaintea depunerii cererii de finantare nerambursabila, s-a estimat ca in urma procesarii laptelui colectat se vor asigura valorificarea superioare a produselorobtinute atat pe piata interna cat si la export. Pentru realizarea acestui scop a fost necesara infiintarea unei forme asociative denumite „Asociatia Crescatorilor de Ovine si Caprine MIORITA„.

Astfel, toti membrii acestei asociatii au garantia valorificarii superioare a laptelui si au o piata de desfacere asigurata pentru produsele obtinute, ceea ce duce atat la cresterea veniturilor societatii si nu in ultimul rand a celor individuale.

Din punct de vedere al profitului obtinut, rata rentabilitatii capitalului investit este estimata la 11,55% in primul an, crescand treptat in urmatorii ani in functie de fluctuatiile de pe piata interna si externa.

Aruncand o privire de ansamblu asupra celor descrise mai sus, putem da drept exemplu tuturor celor interesati aceasta investitie, aducand aminte totodata si vorba din batrani „Unde-s doi, puterea creste!”

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top