Statie de epurare si canal menajer pentru dezvoltare durabila

 

Cu ceva timp in urma, Zalaul avea doar reputatia unui oras fara apa. Probabil lipsa apei si numele tuicii locale erau singurele sale caracteristici care-l faceau cunoscut.

Azi, situatia este deja in schimbare. Problemele sunt inca destule, ca in orice oras romanesc. Municipiul Zalau are de castigat un nou renume, o noua identitate si o imagine noua, un loc de top in competitia dintre orase, extinsa acum la una de anvergura europeana.

Preocuparile administratiei locale de a face atractiv municipiul se manifesta de cativa ani. Primele urgente cu impact major asupra vietii economico-sociale ale localitatii, luate in calcul de Primaria municipiului pentru a li se gasi o rezolvare au fost cele de modernizare ale infrastructurii edilitare, puternic invechita si distrusa. Investitorii strategici care prospectau posibilitatea de a se localiza in municipiu luau in calcul si aspectul legat de existenta acestui tip de infrastructura.

Presiunea solutionarii acestei probleme era si este mare sub aspectul reglementarilor din domeniul protectiei mediului. Dar cum sa se faca fata unei astfel de provocari investitionale pentru o administratie publica de talie medie?

Ocazia a aparut la finalul anului 2000 cand Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest solicita primele idei de proiecte pentru programul Phare CES, Infrastructura mare locala si regionala. Parcursul de la ideea de proiect, trecuta prin pregatirea documentatiei si pana la anuntarea finantarii in anul 2004 in cadrul Phare CES 2002 a fost unul de durata.

Proiectul a solutionat reabilitarea si extinderea sistemului de canalizare menajera in zona industriala si modernizarea si extinderea intr-o prima etapa a statiei de epurare cu treapta mecanica si biologica. S-a prevazut ca impact pe termen lung un nivel mai ridicat de atractivitate a zonei pentru investitori, pentru mediul local de afaceri in sensul diminuarii penalitatilor la apa uzata deversata si cresterii calitatii vietii locuitorilor.

Unul dintre castigurile importante ale comunitatii locale – obtinute prin acest, speram, doar prim proiect de infrastructura de anvergura – este viabilizarea zonei destinate de consiliul local a deveni parc industrial.

Rezultatele de ordin tehnic al proiectului, sintetizate se refera la lungimea canalizarii extinse si modernizate de cca. 3600 ml in zona industriala si la capacitatea statiei de epurare, in aceasta etapa, de 214l/s. Statia de epurare este prevazuta cu tehnologie moderna si cu sisteme electronice de urmarire a procesului tehnologic.

Este important de completat ca printr-un alt proiect, regional de aceasta data si aflat acum in pregatire pe programul ISPA de asistenta tehnica, statia de epurare va fi extinsa pana la nivelul de treapta tertiara pentru a asigura pe deplin epurarea apelor uzate, iar canalizarea menajera si pluviala va fi extinsa si modernizata in zonele rezidentiale, astfel incat se apreciaza ca intreg sistemul va raspunde normelor stricte de protectia mediului.

La final, putem afirma ca Zalaul a facut deja un pas in parcursul sau spre a fi un oras modern si dezvoltat, dar nu se opreste aici cu eforturile. Zalaul merge mai departe in a demonstra ca are o comunitate capabila sa-si rezolve problemele, asa cum o exprima si viziunea orasului.

Beneficiar: Primaria Zalau
Date contact: www.zalausj.ro
Regiunea: Nord-Vest

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top