Asistenta sociala de exceptie in Harghita

 

Problema serviciilor sociale, mai ales in zonele in care eficienta operatorilor economici este mai redusa, datorita inchiderii unor intreprinderi in special de profil extractiv, a devenit o prioritate pentru administratia publica locala. Aceasta responsabilitate nu poate fi tratata unilateral, iar autoritatile nu-si pot permite greseli fata de semenii nostri mai putin favorizati de soarta.

Din aceste motive, Consiliul Judetean Harghita s-a preocupat de imbunatatirea conditiilor de viata a persoanelor defavorizate, accesand o finantare PHARE pentru a organiza un set de servicii regionale de asistenta comunitara.

Avand o durata de implementare de 18 luni si prevazut a se finaliza la sfarsitul lunii mai 2005, proiectul „Extinderea retelei judetene de servicii de asistenta socio-medicala la domiciliu, prin organizarea de servicii sociale comunitare” a fost un succes deosebit.

Acest proiect a fost derulat de Consiliul Judetean Harghita, in parteneriat cu CARITAS – Arhidioceza Romano-Catolica Alba Iulia, pe baza programului PHARE 2001 – CES – Investitii in Servicii Sociale RO 0108.03.03. Intregul proiect a beneficiat de o finantare de 174.305 euro, din care grantul nerambursabil s-a cifrat la 154.305 euro (88,53% din valoarea totala), iar contributia proprie a CJ Harghita a fost de 20.000 euro (respectiv 11,47% din costul proiectului).

Avand in vedere faptul ca judetul Harghita a fost afectat de restructurarea unor intreprinderi semnificative, o categorie importanta a populatie a ramas fara un sprijin direct, mai ales in privinta infrastructurii serviciilor sociale, care nu erau integrate intr-o retea functionala si care nu beneficiau de resurse umane suficiente.

Ca atare, CJ Harghita a stabilit ca grupul tinta al persoanelor care prin conditia lor fizica si/sau sociala nu sunt capabile sa se gospodareasca fara ajutor trebuie sa beneficieze de un pachet de servicii bine stabilite in conditii optime.

Practic, activitatile pe care le-au avut in vedere initiatorii acestui proiect s-au referit la crearea cadrului propice in care se poate desfasura o activitate sociala, respectiv edificarea infrastructurii necesare acestor servicii si incadrarea acestora cu personalul corespunzator. In plus, s-a vizat integrarea serviciilor sociale in cadrul organizatoric al retelei judetene de asistenta socio-medicala la domiciliu, oferirea serviciilor de ajutor social in activitati zilnice, inclusiv a unei mese calde la domiciliul asistatilor.

De asemenea, odata cu crearea unui centru al serviciilor sociale destinate oraselor Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc si Vlahita, s-au putut realiza si mai multe activitati socio-pedagogice individuale si de grup, in acelasi timp asigurandu-se acordarea asistentei specializate si a consilierii in situatii de criza acelor persoane care au avut nevoie.

Trebuie subliniat faptul ca bugetul integral al proiectului a fost judicios defalcat pe mai multe capitole, de investitii si dotari, realizandu-se amenajarea a patru sedii de centre sociale (cu 51.638,55 euro) si achizitionarea a 5 autovehicule (in valoare de 28.399,48 euro).

Pe langa aceste capitole de cheltuieli, in cadrul proiectului s-au achizitionat masini de spalat, de uscat, aspiratoare si fiare de calcat (de 7.024,34 euro); s-a cumparat mobilier si birotica (in valoare de 4.476,94 euro); s-a asigurat dotarea centrului cu tehnica de calcul (cu 6.994,01 euro). In plus, materialele consumabile achizitionate (in valoare de 4.829,87 euro) si elementele destinate intretinerii auto (in valoare de 6.210,61 euro) au asigurat derularea in conditii optime a intregului proiect.

Mai mult decat orice, despre impactul rezultatelor acestui proiect vorbesc realizarile prin care serviciile sociale din Harghita si-au imbunatatit considerabil consistenta si eficienta. Lasand la o parte faptul ca s-au cumparat 4 seturi de mobilier, 8 calculatoare cu imprimante, 28 de scaune si 56 de aparate electrocasnice, cifrele care indica serviciile prestate au fost extrem de bune.

Astfel, numai in primele luni dupa finalizarea proiectului s-a acordat asistenta unui numar de 885 beneficiari, mai multi decat estimarea initiala de 870 persoane, iar serviciile acordate au depasit estimarile initiale cu mai mult de 27%, fiind prestate 28.857 servicii sociale, fata de estimarea initiala de 22.650.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top