Parcul in care s-au investit zeci de milioane de euro

 

La un an de la receptie, in Parcul Industrial Vidrasau, din localitatea Ungheni – Mures, s-au investit peste 40 milioane de euro.

Cum a fost posibil? Cu foarte multa munca. Initial a fost un proiect pentru o zona economica libera, in vecinatatea Aeroportului din Targu Mures. Locatia aleasa era un teren de 29 de hectare, aflat la 200 de metri de aeroport si la 10 minute de mers cu masina pana in centrul municipiului Targu Mures, cu iesire directa la soseaua europeana E60. Pana la urma ideea zonei economice libere a cazut, datorita schimbarii legislatiei, dar a aparut posibilitatea accesarii de fonduri europene, prin programul Phare.

Asa a aparut poiectul Dezvoltarea Parcului Industrial Mures, finantat prin programul Phare 2001 Coeziune Economica si Sociala pentru Infrastructura Locala si Regionala. Valoarea totala a acestui proiect s-a ridicat la 5 milioane de euro, din care 3,8 milioane din fonduri Phare si 1,27 cofinantare nationala, din Fondul National de Pre-Aderare.

Constructia parcului industrial din Mures a fost finalizata in anul 2005, desi la inceput au fost voci care spuneau ca este vorba despre un concept gresit. Detractorii proiectului au capatat „apa la moara” atunci cand in faza de implementare au aparut probleme inclusiv cu exproprieri de terenuri, dar, in cele din urma, investitia a fost finalizata. Asta poate si pentru ca problemele romanesti au fost rezolvate de un contractor german.

Important este faptul ca acum, in Parcul Industrial Mures au inchiriat 24 din cele 29 de hectare disponibile 15 companii, care platesc peste 7 milioane de lei. Valoarea totala a investitiilor a depasit cifra de 40 milioane euro, in acest parc, cel mai semnificativ chirias fiind o companie care a inchiriat singura aproape 2 hectare de teren, pentru care plateste mai mult de trei sferturi de milion de lei anual. In final, in intregul parc vor lucra peste 2.000 de persoane, iar nivelul de trai al cetatenilor va creste foarte mult datorita investitiilor din acest areal. Asta si deoarece valoarea metrului patrat de teren din zona s-a dublat in numai doi ani.

Gustul parcurilor industriale ii indeamna pe specialistii Consiliului Judetean Mures, prin Departamentul de Dezvoltare Regionala si Integrare Europeana, sa caute noi solutii de finantare, din fonduri structurale, pentru a crea o noua facilitate de acest gen, ca o extensie a actualului parc industrial, dar in comuna Sanpaul de aceasta data.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top