Pe urmele narcoturism-ului: granita, strada de lucru

 

Intr-o zona transfrontaliera ca Meuse-Rhine Euroregiunea, intre Belgia, Olanda si Germania, problemele cu droguri sunt completate de un „narcoturism”, presupunand venirea turistilor straini, consumatori de droguri de agrement, care au venit pentru a gasi un colt artificial de paradis.

Deseori, ei nu sunt constienti ca risca intr-o astfel de vecinatate, unde este foarte usor de a ajunge de la droguri slabe la droguri mai puternice si unde seringile nu sunt sigure. Ei nu stiu ca exista servicii care ofera ajutor sau cred gresit ca in Olanda totul este permis.

Mai mult decat atat, doar cu cativa ani in urma, serviciile de asistenta sociala din diferite regiuni au folosit diferite metode, si ceilalti jucatori angajati in lupta impotriva drogurilor (municipii, politia, servicii publice de sanatate), au actionat fara nici o coordonare si in functie de propriile lor interese, la asemenea proportii, incat o actiune ar putea, uneori, contrazice o alta.

In 1996, cand abordarea „Planul Delta” asupra dependentei de droguri a fost lansat in Euroregiune, 54% din utilizatorii de droguri nu au avut nici un contact cu furnizarea de servicii de asistenta. Situatia este diferita in mod semnificativ de azi. Majoritatea consumatorilor locali stiu, de acum, lucratorii de strada de la serviciul Euroregional, vizitatorii sunt mai bine informati si colectarea de seringi este mai bine organizata, de multe ori chiar cu ajutorul utilizatorilor.

Diferitele persoane implicate se cunosc mai bine unul pe celalalt si sunt mai eficienti in coordonarea actiunilor lor. Finalizat in iulie 2000, „Planul Delta” a lasat in urma structurile consultative care continua sa opereze, desfasurand in continuare relatii de lucru si persoanele care lucreaza in acest sector, care sunt mai constienti de aspectele sociale cu privire la problema drogurilor.

Prima parte din „Planul Delta” a fost granita, strada de lucru. Metoda implementata nu a fost gasita in niciun manual. Prin crearea de mai multe oportunitati de contactare si situatii prietenoase cu consumatorii, prin faptul ca a devenit cunoscut de catre mediului inconjurator (negustorie, politisti, curatatorii de strada), prin stabilirea de legaturi cu serviciile de asistenta impotriva droguri, prin diversificarea formelor de prevenire (discutii in trenuri, ziare), lucratorilor de strada si-au infiintat treptat o retea de actiune la diferite niveluri, inclusiv la nivel politic.

Munca acestui cartier a contribuit la cea de-a doua parte din „Planul Delta”, care a fost de coordonare a asistentei, de la centrele de urgenta pana la ajutor psiho-social. Munca chiar a incurajat si activitatile intersectoriale si de abordare a politicii la nivel global, care a fost cea de-a treia parte. In acest sens, „Planul Delta” a fost, de asemenea bazat pe cooperarea activa cu Forumul European de Securitate Urbana, prezent in special in zonele de frontiera.

Una din concluziile acestei experiente este ca efectele proiectelor transfrontaliere trebuie sa apara in relatiile dintre cele doua parti ale frontierei, dar si in politica locala si practica: partenerii locali au fost capabili de a se gasi unul pe celalalt multumita „Planului Delta”.

Cost total: 1 366 194.05 euro
Contributia UE: 673 126.37 euro

Contact
Stichting Euregio Maas-Rijn
Postbus 5700
NL – 6202 MA , Maastricht
Nederland
Tel.: +31 43 389 7341
Fax: +31 43 389 7287
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top