Regiunile UE devin digitale

 

In ciuda complexitatii si diversitatii pietei de comunicatii din UE, trecerea la servicii digitale prezinta un set similar de probleme in cele mai multe tari si regiuni. Astfel, pentru a invata din experinta celorlalti, anumite regiuni europene au decis sa coopereze si sa promoveze dezvoltarea digitala armonizata in Europa.

Proiectul DICE (Inovatie digitala prin cooperare in Europa) se concentreaza pe facilitatile schimbului de experienta dintre sapte regiuni europene ce sunt in procesul de introducere a televiziunii digitale si serviciilor asociate.

Proiectul se axeaza in mod specific pe optimizarea oportunitatilor prezentate de televiziunea digitala de a promova dezvoltarea regionala economica si, in particular, IMM-urile in sectorul media si telecomunicatii. Problemele asemanatoare, adresate de proiect include acceptarea consumatorului, standarde tehnice, modele de afaceri si cadre regulare.

Statul Federal Berlin, reprezentat de Departamentul Senatului pentru Economie, Munca si Problemele Femeii, este principalul partener in acest proiect, care include de asemenea, urmatoarele autoritati: Autoritatea austriana de Reglementare a Audiovizualului si Telecomunicatii (Austria); Departamentul de Comert si Industrie (Marea Britanie); Orasul Gavle (Mellertsta Norrland, Suedia), Camera poloneza de Comert pentru Electronice si Telecomunicatii KIGEiT (Mazowiecke, Polonia), Autoritatea Nationala de Comunicatii din Ungaria, Comitetul Dezvoltarii Societatii Informationale din Lituania.

Dezvoltarea prin digitalizare

Obiectivele cele mai importante ale DICE este de a examina impactul asupra regiunii partenere a schimbarilor tehnice in zona digitalizarii si aflarea a cum pot fi aflate aceste schimbari si cum pot fi exploatate pentru a promova dezvoltarea economica in regiuni.

Proiectul se axeaza in special asupra stimularii serviciilor digitale, aplicatiilor si continutului care creaza piete noi, reduce costurile si creste productivitatea prin intermediul economiei. Se preconizeaza ca IMM-urile vor fi principalii furnizori a continutului si a aplicatiilor, in acest fel proiectul putand sa contribuie la dezvoltarea economica si crearea de noi joburi in regiune.

Scopul ultimat este de a asista regiunile partenere in dezvoltarea competitivitatii si dinamicii economiei bazate pe cunostinte, cu un grad imbunatatit a angajatilor si pentru a promova coeziunea sociala intre regiuni.

Rezultate

Initial, proiectul s-a concentrat pe dezvoltarea si imbunatatirea co-operatiunilor dintre parteneri si stabilirea unei retele nationale de IMM-uri regionale si nationale relevante. Grupuri de lucru individuale au fost realizate pentru a adresa probleme cum ar fi acceptarea sociala, modele de business, politica si regulament, servicii interactive, migratie, implementarea si oportunitati de afaceri. Activitatile acestor retele sunt sprijinite prin intermediul conferintelor si summit-urilor.

Prin intermediul acestor activitati, proiectul DICE ajuta la intarirea capacitatii regiunilor partenere, de a realiza trecerea de la televiziunea analoga la cea digitala, si sprijina dezvoltarea abordarii standardelor comune. Prin identificarea si transferul bunelor practici, serviciile digitale si aplicatiile, astfel, sunt promovate si noi piete sunt create.

Ca un rezultat direct al colaborarii facilitata de proiectul DICE, partenerii au castigat o legatura tehnologica in aria televiziunii terestriale digitale si participarea regiunilor pentru a fi in fruntea dezvoltarii noilor standarde digitale, care vor fi transferabile altor regiuni.

Cost total: 1,052,000 euro
Contributia UE: 624,000 euro
Contact
Bundesstaat Berlin
Abteilung fur Informations- und Kommunikationstechnologie
Berliner Rathaus
D-10873, Berlin
Deutschland
Ingrid, Walther
Tel.: +49 30 9013 8156
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top