Cooperare medicala intre Grecia si Balcani

 

Miscarile politice din Balcani au dus la o deteriorare a serviciilor publice de sanatate din tarile invecinate Greciei, care are, de asemenea, consecinte si asupra Greciei, din cauza fluxurilor migratoare.

In fata acestei situatii, Ministerul Sanatatii din Grecia a luat initiativa de a institui, cu ajutorul INTERREG, Centrele transfrontaliere de Sanatate Publica (CBPHC) pentru a face fata la nevoile imediate, in acelasi timp promovand cooperarea si schimburile de experienta cu tarile interesate de domeniile de cercetare medicala si de educatie medicala.

Intr-o prima faza, au fost deschise CBPHCs-urile de-a lungul frontierei din Albania si Bulgaria, unde migratii necontrolate si o lipsa de constientizare a riscurilor de sanatate au ridicat probleme acute.

O serie de 76 de studii privind riscurile majore de sanatate, efectuate ca parte a proiectului, au pus bazele pentru cooperare si a facut posibil sa se intocmeasca o Carta de sanatate publica pentru zonele de frontiera a Greciei. Accent special este pus pe controlul bolilor transmisibile si poluarea apei, monitorizand efectele pe oameni si animale si imbunatatirea facilitatilor de ingrijire a sanatatii.

Diverse activitati internationale au fost, de asemenea, organizate pentru a incuraja o abordare comuna pentru actuale si viitoare probleme de sanatate si pentru a ajuta la implementarea unor mecanisme adecvate pentru a face fata situatiilor de urgenta. Sanatate publica experti din toate tarile interesate au participat la 35 de evenimente, care au condus la crearea unei Retele de Cooperare si Comunicare Greco-Balcana.

Astazi, numerosi experti raman in contact unii cu ceilalti prin intermediul unui forum electronic si fac schimb de informatii tehnice sau medicale datorita unei retele de Intranet.

In Grecia, peste 200 de oameni au absolvit un curs de formare profesionala pe principalele probleme de sanatate, cum ar fi protectia si prevenirea bolilor, astfel incât serviciile medicale au suficiente resurse umane pentru a pune in aplicare toate reformele necesare in sectorul de sanatate publica.

Pentru perioada 2000-2006, programul finantat in cadrul INTERREG III include extinderea CBPHCs existente si crearea de noi cinci centrele de-a lungul frontierei cu FYROM care au devenit eligibile pentru ajutor europene, publicarea de informatii de sanatate medicala pentru profesionisti si publicul general, dezvoltarea de programe educationale si de transfer de know-how.

Cost total: 5 300 000 euro
Contributie UE: 3 700 000 euro

Contact
Managing Authority of the CIP INTERREG
GR – 57001 , Thessaloniki
Ellada
Tel.: +30 2310 469600
Fax: +30 2310 469602

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top