Colegiul Polonicum, Colegiul Universalum

 

In fiecare dimineata, studentii, cu un card de student, pot traversa frontiera intre Germania si Polonia pe Raul Oder si isi pot imparti viata si studiile intre cele doua tari.

Realitatea este ca studentii de la Universitatea Europeana Viadrina din Frankfurt-am-Oder au trait astfel de la crearea universitatii in 1991. Uniunea cu Polonia a crescut mai mult odata cu deschiderea Colegiului Polonicum Slubice in 1993, unde studentii germani pot accesa un post universitar, prin legea programului polonez.

Ideea a aparut la inceputul anilor 1991 odata cu crearea, in colaborare cu Universitatea Adam Mickiewicz din Poznan, a unui institut de studii si cercetare pe culturi, limbi, economie si societati din Europa de Est.

Colegiul Polonicum are, in plus fata de salile de clasa si de holuri AMICUS ale studentilor, camere pentru clasele tutoriale si o biblioteca cu 6 000 de carti si 260 de piese de muzeu consacrate din Europa de Est: o adevarata mina de aur pentru studenti si cercetatori academici. Cursurile predate sunt destinate sa completeze programele organizate de catre cele doua universitati fondatoare.

Studentii analizeaza problemele din regiunile de frontiera si de impactul economic datorat schimbarilor in Europa Centrala si de Est, studiaza diferite legi constitutionale din aceste tari, precum si dreptul international si pot, de asemenea, sa ia cursuri de limba.

Acest program de formare transfrontalier deschide perspective excelente pentru ocuparea fortei de munca in cadrul organizatiilor internationale, in corporatii, in mass-media sau in domeniul de oras si regionale de planificare.

Problemele de pe piata fortei de munca de pe fiecare parte a liniei Oder sunt, de asemenea, tratate de catre Centru de cooperare „Stiinta si Munca Mondiala” de la Universitatea Viadrina Europene. Centrul monitorizeaza tendintele din relatiile transfrontaliere si asigura colaborarea intre sindicatele german si polon, prin Consiliul sindical interregional.

Noua scoala atrage studenti si profesori, nu numai din Germania si Polonia, ci si din Republica Ceha, Franta, Italia si chiar si Rusia si multe alte tari. Este, prin urmare, o importanta intalnire din punct de vedere academic si cultural cat si un centru de influenta intelectuala si umana pentru Europa.

Cost total: 48 000 000 euro
Contributia UE: 8 850 000 euro

Contact
Europa Universitat Viadrina
Postfach 776
D – 15207, Frankfurt/Oder
Deutschland
Tel.: +49 335/5534-203
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *