Extinderea infrastructurii de agrement in statiunea Baile Tusnad cu fonduri Regio 2014-2020

Baile-Tusnad_vedere.jpg

Azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnii Albert Tibor, primarul orasului Baile Tusnad, si Simion Cretu, director general ADR Centru au semnat contractul de finantare pentru proiectul ”Amenajari parcuri si spatii verzi in statiunea balneara Baile Tusnad”, a carui valoare totala depaseste 6,7 milioane lei. Timp de 16 luni, in aceasta localitate turistica vor fi realizate lucrari pentru sporirea accesibilitatii si dezvoltarea resurselor naturale si culturale specifice acestei localitati.

Proiectul este finantat in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului, respectiv Prioritatea de investitii 7.1, care vizeaza ”sprijinirea unei cresteri favorabile ocuparii fortei de munca, prin dezvoltarea potentialului endogen”. Obiectivul general al proiectului este de a crea si extinde infrastructura de agrement, inclusiv a utilitatilor aferente, precum si dezvoltarea infrastructurii publice pentru valorificarea atractiilor turistice in statiunea Baile Tusnad. Municipalitatea considera ca astfel se vor imbunatati si serviciile oferite utilizatorilor de parcuri si spatii verzi, de terenuri de joaca si de sport la nivel urban.

Concret, prin acest proiect se vor amenaja trei parcuri si infrastructura de acces necesara din zona acestora, in statiunea balneara Baile Tusnad, in suprafata totala de 8.789 mp, din care 2.850 mp vor fi drumurile de acces, parcari, trotuare, alei si 4.716 mp suprafata spatiu verde. In zonele amenajate va fi realizat un sistem nou de iluminat public, cu o lungime de 970 ml, ulterior fiind plantati 131 de arbori, 1632 arbusti, 83 conifere si 728 de plante perene. In plus, noua infrastructura de agrement va cuprinde si un teren multifunctional de sport, dotat inclusiv cu un patinoar artificial pe timpul iernii.

”Este cel de-al doilea proiect pe care il semnam pe aceasta prioritate de investitii la nivel regional, ridicand astfel valoarea sumelor atrase la mai mult de 26 milioane lei, adica aproape o treime din suma alocata la nivel regional. In Statiunea Baile Tusnad, au mai fost finantate, prin POR 2007-2013, obiective privind structurile de primire turistica, iar acum edilii doresc sa ofere noi posibilitati de petrecere a timpului liber, localnicilor si turistilor. Baile Tusnad este una dintre cele mai frumoase statiuni montane, nu numai din judetul Harghita, ci si din tara, foarte usor accesibila de la Miercurea-Ciuc si din zona Brasov – Sfantu Gheorghe. Chiar daca este unul dintre cele mai mici orase, statiunea, de importanta internationala, se afla intr-un loc deosebit de frumos, in mijlocul unor paduri de brazi si foioase, cu un aer deosebit de curat, foarte bogat in ioni negativi. Acest obiectiv se alatura, in aceasta perioada de finantare proiectului de reabilitare a parcurilor din Statiunea Covasna, fapt care indica interesul autoritatilor publice locale de a investi si de a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea turismului, ramura economica prin care Regiunea Centru a depasit zone mult mai cunoscute din tara”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Valoarea totala a proiectului ”Amenajari parcuri si spatii verzi in statiunea balneara Baile Tusnad” este de circa 6,778 milioane lei, din care peste 6,57 milioane lei sunt fonduri nerambursabile solicitate din FEDR si bugetul de stat, diferenta fiind reprezentanta de contributia beneficiarului, Primaria orasului Baile Tusnad la cheltuielile eligibile si la cele neeligibile. Proiectul se va derula pe o perioada de 16 luni. Parcurile, cu infrastructura de agrement si turism reabilitata se adreseaza tuturor categoriilor sociale si de varsta, prezentand facilitati specifice si dotari pentru recreere, sport si joaca. Edilii estimeaza ca numarul de vizite in localitate va creste cu mai mult de 20% dupa implementarea acestui proiect.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top