Federatia Pro Agro: Solicitam demisia angajatilor AFIR care au introdus ghidul de conditii artificiale

demisie.jpg

Federatia Nationala Pro Agro a adresat ministrului Agriculturii o scrisoare deschisa. Reprezentantii federatiei solicita demisia angajatilor Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) care au introdus ghidul de conditii artificiale, acest document nefiind solicitat de catre Comisia Europeana, potrivit federatiei.

Acesta este un abuz care trebuie pedepsit. Avem confirmarea publica a reprezentantului Comisie ca nu a venit de la U.E. solicitarea de a realiza acest ghid de conditii artificiale, care de fapt nu exista in nici un stat membru. Solicitam demisia angajatilor statului, care au sarcina de a servi intereselor legitime ale populatiei din Romania, respectiv A.F.I.R., care au dispus si celor care au elaborat ghidul de conditii artificiale spunand ca acesta a fost realizat la solicitarea Comisiei Europene”, anunta Federatia Pro Agro intr-un comunicat.

Federatia considera ca aceste minciuni dovedite, in sensul de a arunca responsabilitatea actiunilor conationalilor nostri pe Comisia Europeana, tind sa devina o practica a functionarilor romani atunci cand nu exista argumente, iar aceste lucruri duc la descurajarea potentialilor beneficiari si scaderea absorbtiei fondurilor europene, toate in dezavantajul fermierului roman.

„Domnule Ministru, va rugam sa opriti aceste practici care dau dovada de lasitate si obedienta a angajatilor institutiilor mentionate si sunt de natura sa creasca diferentele de performanta dintre fermierii romani si cei europeni! Situatia beneficiarilor F.E.A.D.R., care au fost acuzati de crearea de conditii artificiale, prin interpretari abuzive si aberante ale expertilor A.F.I.R., este una dramatica. Acestora, li s-au generat debite si daca doi vecini au avut acelasi consultant, daca doi frati au accesat aceiasi masura, daca au luat credit de la aceiasi banca, daca proiectele tatalui si al fiului au acelasi administrator, au aceeasi sursa a utilitatilor, sau acelasi sediu social, etc. Acesti fermieri se afla in acest moment in diferite stadii procesuale cu A.F.I.R.-ul. Doar la Inalta Curte de Casatie si Justitie se afla pe rol, in faza de recurs, peste 650 de litigii cu A.F.I.R.-ul”, noteaza Federatia Pro Agro in comunicatul sau.

„In numele membrilor nostri afectati de aceste masuri, va solicitam, in conformitate cu dispozitiile Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, art.1, sa dispuneti sa ni se comunice situatia centralizata a contractelor reziliate de catre A.F.I.R. din cauza crearii de conditii artificiale, care sa cuprinda motivul, conditia/-tiile artificiala/-e identificata/-e, inclusiv valoarea fiecarui contract in parte. In plus, va solicitam sa dispuneti alocarea pe site-ul A.F.I.R. a unei sectiuni in care sa fie actualizata lista litigiilor A.F.I.R. care au ca obiect rezilierea contractelor de finantare pe baza crearii de conditii artificiale si lista cu proiectele propuse a fi reziliate pe baza acestor conditii artificiale”, mai solicita Federatia Pro Agro.

Reprezentantul Comisiei Europene, Peter Baader, care ocupa functia de consilierul antifrauda in cadrul DG-AGRI, a fost prezent de curand in Romania pentru a dezbate, alaturi de Ministerul Agriculturii si AFIR, modul in care autoritatile romane pot gestiona mai eficient fenomenul conditiilor artificiale in accesarea fondurilor europene.

Sursa: Federatia Pro Agro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top