Fermierii cu probleme la controlul prin teledetectie vor fi chemati la APIA

fermier-credit.jpg

tineri_fermieriFermieri din toata tara, dintre cei inclusi in esantionul de control, vor fi chemati la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) sau vizitati de catre echipe ale Agentiei in perioada imediat urmatoare. Asta dupa ce rezultatele controalelor prin teledetectie au scos la iveala unele neconformitati in parcelele pentru care primesc subventii.

Pana vineri, pe 8 ianuarie, specialistii APIA sunt pusi la curent cu ultimele noutati legislative.

Fermierii fata de care se vor constata aceleasi nereguli si la controalele la fata locului risca sa fie exclusi de la plata subventiilor pentru o perioada de timp de pana la trei ani.

Rezultatele controalelor APIA urmeaza sa fie prezentate fermierilor incepand de saptamana viitoare, situatia prezentandu-se diferit de la judet la judet.

Neconformitati de 60% in Mures

Astfel, daca la Gorj sunt 1.300 exploatatii la care teledetectia a indicat probleme, in Prahova sunt doar 260 de fermieri in aceasta situatie. La Mures, insa, din cei 2.000 de fermieri aflati in esantionul de teledetectie, cei care au si coduri de neconformitate reprezinta circa 60 la suta.

”Sunt mai multe tipuri de erori, circa 20. Probleme sunt in fiecare an pentru ca nu are cum sa iasa totul perfect, exista mici erori. Si la un control clasic in teren exista anumite neconformitati, deci nu sunt probleme mai deosebite fata de alti ani. Deci o parte din fermieri care nu au coduri de eroare si au dosarele in regula trec mai departe pe flux in controlul administrativ spre plata, adica nu trebuie nici macar invitati in asa numitele campanii de follow-up pe care le avem noi cu fermierii dupa ce primim rezultatele de la teledetectie”, a declarat directorul executiv al APIA Mures, Ovidiu Savasca.

Fermierul poate renunta la subventie

Acesta explica si care este cel mai simplu mod in care se pot rezolva neconcordantele depistate in teren la teledetectie. ”Daca la o parcela fermierul declara un hectar si ii gaseste teledetectia doar 98 de ari, iar diferenta se dovedeste a fi un razor – pentru ca teledetectia vede doar ce este cultivat, atunci se da automat o cota de conformitate. Adica nu poti sa extrapolezi si sa spui ca este o mare problema. Fermierul are posibilitatea sa vina la APIA si sa semneze ca renunta la cei 2 ari pe care i-a declarat in plus si situatia se rezolva”, explica directorul APIA Mures o situatie in care problemele de la control se pot rezolva rapid si fara a sanctiona beneficiarul subventiilor.

Identificarea fara echivoc este principala problema

O problema nou-aparuta si care este greu de gestionat se dovedeste cea legata de conceptul de identificare a parcelei fara echivoc. Adica fermierii nu au voie sa mai mute parcela mai mult de 75 de centrimetri stanga-dreapta. Deci daca in aplicatia IPA online nu se gaseste suprapusa digitizarea fermierului cu realitatea din teren, atunci exista riscul ca acea parcela sa fie respinsa de la plata. ”Aici sunt intr-adevar niste coduri de neconformitate care sunt aplicabile doar din acest an, dar am inteles ca inca se lucreaza si se mai incearca o asa numita derogare sau o imbunatatire a procedurii astfel incat sa nu fie respinse dosarele cu aceasta prevedere atat de stricta”, explica directorul Ovidiu Savasca, precizand ca doar la nivelul judetului Mures, numarul fermierilor aflati in aceasta situatie se ridica la cateva sute.

”Am inteles ca exista discutii la nivel central cu prestatorii de teledetectie, iar in urma instruirilor pe care le avem zilele acestea in sistem de videoconferinta cu cei de la Bucuresti, ni s-a comunicat ca se cauta solutii sa incercam cumva sa flexibilizam aceasta restrictie care a generat mai multe erori decat eram obisnuiti in alti ani. In perioada urmatoare, cel mai probabil de luni, noi punem rezultatele prestatorilor in fata fermierilor care au aceste coduri de neconformitate si ei aduc clarificari sau pot sa conteste ceea ce le prezentam”, explica directorul APIA cum va decurge mai departe procesul de verificare.

Fermierii din esantionul de control la care exista probleme la teledetectie au optiunea ca, odata ce le este adusa la cunostinta situatia, sa nu fie de acord cu o eventuala sanctiune.

„Fermierii au optiunea sa nu fie de acord si foarte bine documentat, pot demonstra ca exista suprafata respectiva, iar atunci, pentru anumite coduri de eroare, se pot face vizite pe teren. Deci fermierul poate solicita serviciul de control din fiecare centru judetean, iar APIA poate face aceste vizite rapide pe teren, asa cum le numim noi. Acestea se fac doar la solicitarea fermierului”, explica Ovidiu Savasca.

Cum se aplica penalizari la subventiile pe 2015

Directorul APIA Mures a explicat ca penalizarile nu se aplica producatorilor agricoli pana la o eroare de maxim 3 la suta daca sunt diferente intre suprafata declarata si cea identificata la teledetectie. ”Intre 3 si 20 la suta deja se aplica penalizari, iar intre 20 si 50 la suta fermierul nu mai primeste deloc banii pentru campania respectiva. Deja daca vorbim de direfente care depasesc 50 la suta atunci nu numai ca nu se mai primesc banii ci si fermierul primeste sanctiuni multianuale pe urmatorii 3 ani de cerere”, explica reprezentantul APIA.

Situatia este complicata mai ales in zona reliefului muntos, precum cel din Prahova, dupa cum ne-a spus o sursa APIA din acest judet:  ”Anul acesta am avut in premiera si teledetectie pentru zona de munte Valeni, unde probabil vor exista ceva nereguli. Erorile pot varia de la nestiinta fermierului, dar si uneori sunt si cazuri de rea-vointa. Am avut un caz pe care l-am descoperit la depunerea cererii, la un fermier din Prahova care a specificat ca are 3.000 de metri de pasune dar nu stie unde este amplasata. Noi am apelat la echipa de control pe teren care a mers sa identifice parcela respectiva si sa o delimiteze. Cand au ajuns cu fermierul in teren au constat ca cele 3.000 de metri erau de fapt amplasate in 3 locuri distincte. Mai sunt si fermieri care incearca mici trucuri ca sa obtina bani din subventie dar trebuie sa stie ca acest lucru nu este posibil. Adica daca au declarat ca au 3.000 de metri intr-un loc si a venit teledetectia si a constat contrariul, atunci risca penalizari si poate fi chiar exclus de la plata”.

Sursa: Agrointel.ro

One Reply to “Fermierii cu probleme la controlul prin teledetectie vor fi chemati la APIA”

  1. Balici Mihai spune:

    Solutia este iesirea din structurile mafiote UE,NATO SI alinierea la Rusia d-lui Putin
    Ganditi-va ca Romania pentru acesti bani care cica ii da UE i-a platit dublu prin
    -taxa anuala la bugetul UE, NATO de cca 2 miliarde de euro pe an
    -cohorta de agentii infiintate care consuma din bugetul tarii cca 500 de milioane de euro prin salarii ,sedii , echipamente ,contracte cu firme de teledetectie , experti in agricultura
    -alinierea la pretul combustibilului din UE , pret chiar mai mare ca in Austria
    Ginditi-va fermieri ca actualmente se consuma cca 5000 de lei pentru cultivarea unui hectar , iar daca am fi aliniati cu Rusia d-lui Putin combustibilul ar fi doar 0,7-1 leu/l , deci ar scadea cheltuielile la cca 1000 de lei /ha teren cultivat
    Atunci nu mai este nevoie sa ne caciulim la UE ,LA PINGELARII DE LA UE pentru cca 150 de euro/ha , cand nou castigam prin alungarea imperialistilor americani si vest europeni din Romania cca 4000 de lei/ha TEREN CULTIVAT
    Acest UE ne aduce in pragul disperarii si falimentului cum au adus pe greci
    Ar fi bine ca poporul sa se trezeasca si sa alunge din tara toate cozile de topor slugi ale UE SI NATO
    Asa sa ne ajute D-zeu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top