Fermierii risca sa primeasca mai putini bani pe sprijinul cuplat

tineri_fermieri.jpg

Comisia Europeana a solicitat Romaniei explicatii cu privire la sumele pe care Ministerul Agriculturii vrea sa le plateasca fermierilor in contul sprijinului cuplat in zootehnie si sectorul vegetal, in perioada 2017-2020. Este vorba despre un ajutor financiar din bani europeni acordat celor care respecta anumite conditii si care a permis crescatorilor de animale sa incaseze peste 1.200 de euro pe cap de animal anul trecut.

Ministerul Agriculturii va trebui sa justifice Bruxelles-ului solicitarea transmisa pe 1 august 2016 cu privire la sprijinul cuplat din zootehnie si sectorul vegetal pe care doreste sa il plateasca fermierilor romani din bani europeni. In acest sens, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, si secretarul de stat Alexandru Potor s-au intalnit in data de 1 februarie 2017 cu reprezentantii formelor asociative din sectorul zootehnic (ovine, caprine, bovine) si cel vegetal cu scopul de a analiza pozitia preliminara a MADR cu privire la observatiile Comisiei Europene. „In momentul de fata, la nivelul MADR, se lucreaza la fundamentarea cat mai solida a mentinerii acestei forme de sprijin la nivelul pragurilor notificate in data de 1 august 2016″, se arata intr-un comunicat al Ministerului de resort.

Observatiile Comisiei Europene vizeaza notificarea Romaniei privind sprijinul cuplat pentru perioada 2017-2020,  si se refera la completarea unor informatii in sistemul informatic ISAMM,  precum si la justificarea suplimentara a conformitatii masurilor de sprijin cuplat cu legislatia relevanta sau principiile generale ale UE in cauza. Comisia Europeana solicita unele clarificari si justificari suplimentare in ceea ce priveste sprijinul cuplat in sectorul zootehnic, respectiv dificultatile intampinate de sectoarele care fac obiectul masurilor de sprijin cuplat.”,  a transmis Ministerul Agriculturii.

Amintim ca Romania a notificat la 1 august 2016  modificarea unor conditii de acordare a sprijinului cuplat. „Desi aceste decizii nu sunt supuse unei aprobari a Comisiei, notificarea a fost evaluata de catre serviciile Comisiei cu scopul de a asigura caracterul complet si pentru a evita riscurile de neconformitate”, mai spun oficialii MADR.

8 februarie- ziua raspunsului Comisiei Europene

MADR a solicitat Comisiei Europene organizarea unei intalniri bilaterale la nivelul DG Agricultura pentru clarificarea la nivel tehnic a tuturor aspectelor sesizate.

Discutiile tehnice cu oficialii Comisiei Europene vor avea loc in cursul acetei luni, urmand ca expertii romani si cei ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI) sa clarifice solicitarile privitoare la sprijinul.

In cadrul intalnirii cu fermierii  a fost agreata posibilitatea intocmirii unui Memorandum cu reprezentantii crescatorilor de animale si ai sectorului vegetal pentru sustinerea pozitiei comune de mentinere a sprijinului cuplat, urmand a fi transmis Comisiei Europene cu prilejul negocierilor din data de 8 februarie 2017.

Anul trecut, in contul anului de cerere 2015, fermierii au incasat si peste 23.000 de euro pentru un hectar. Spre exemplu, din datele APIA, cultura pentru care s-a acordat cel mai mare sprijin cuplat in sectorul vegetal a fost cea a cartofului pentru samanta pentru care s-a platit, din banie europeni, 23.745,5 euro. Pentru tomate pentru industrializare cultivate in camp s-a acordar 13.669,8 euro pe hectar, pentru cartofii timpurii, semitimpurii si de vara s-a platit 11.257 euro pe hectar, iar pentru sfecla de zahar 786,3 euro pe hectar. Sumele se explica prin faptul ca putini fermieri au reusit sa respecte conditiile impuse pentru a putea beneficia de acest sprijin financiar.

Sprijinul cuplat este o plata directa care se acorda fermierilor pentru unele sectoare considerate importante pentru Romania, dar aflate in dificultate.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top