Finantare cu o reducere importanta a creditelor restante si cu migrarea imprumuturilor catre cele in moneda nationala

bani.jpg

Primele doua luni din acest an au aratat ca situatia creditelor acordate firmelor si populatiei continua sa se amelioreze. Valoarea restantelor, unul dintre cei mai importanti indicatori ai sistemului bancar, a coborât la 13,6 miliarde lei la sfârsitul lui februarie, cu 35,7% mai putin decât in februarie 2016, conform datelor BNR. Din totalul restantelor, putin peste sase miliarde lei erau in moneda nationala, cu 33,4% mai mici decât in februarie 2016, iar restul de 7,55 miliarde lei erau in valuta, scaderea fiind de 37,5% pentru acestea.

In schimb, a crescut, in ianuarie fata de decembrie 2016, numarul persoanelor fizice inregistrate la Biroul de Credit cu restante mai mari de 30 de zile, cu 13.029 pâna la un total de 648.873, fiind a treia luna consecutiva de crestere.

Trebuie mentionat insa ca o mare parte a restantierilor vin de la institutii financiare nebancare (IFN). Valoarea restantelor persoanelor fizice s-a ridicat la 8,08 miliarde lei, dintre care trei miliarde in moneda nationala, echivalentul a 3,45 miliarde lei in euro, echivalentul a 45,5 milioane lei in dolari si echivalentul a 1,58 miliarde lei in alte valute. De asemenea, restantele mai mari de 90 de zile, cele mai greu de recuperat, insumau 4,5 miliarde lei. Bancile au mai raportat si credite scoase in afara bilantului in valoare de 1,5 miliarde lei, iar echivalentul a 1,97 miliarde lei se aflau in colectare.

Soldul creditelor acordate pâna la sfârsitul lui februarie se ridica la 222,5 miliarde lei, cu doar 2,11% mai mare (1,9% in termeni reali) decât valoarea din urma cu un an. Dintre acestea, 127,1 miliarde lei sunt imprumuturi in moneda nationala, in crestere cu 13,9%. Ponderea creditelor in lei, considerate mai sigure pentru debitori, este majoritara de anul trecut, ca urmare a dobânzilor foarte mici din ultimii ani si a reticentei bancilor de a mai acorda imprumuturi in valuta, in special persoanelor fizice. Valoarea creditelor in valuta a scazut cu 10,6% daca le exprimam in lei si cu 11,5% daca le exprimam in euro.

Sursa: capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top