Florin Faur (APIA): Am virat pana marti 1,74 miliarde de euro din platile directe pentru 2015

bani_numarat.jpg

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a decontat, pana in prezent, plati directe catre fermieri in suma totala de 1,74 miliarde de euro, aferente anului 2015, iar pana la 30 iunie trebuie sa ajunga la 1,8 miliarde de euro, a anuntat directorul general al APIA, Florin Faur.

„Am inceput platile pe 2015. Avem deja platiti 1,74 miliarde de euro, cifrele din aceasta dimineata (marti-n.r.). Au fost autorizati si s-au generat ordinele de plata catre fermieri. Dar pana la 30 iunie (termen pana la care orice plata se ramburseaza integral) trebuie sa ajungem la 1,8 miliarde de euro. Mai este cale, dar la momentul actual platile se fac destul de accelerat, doar in ultima saptamana am platit peste 400.000 de milioane de euro„, a explicat Faur.

Directorul APIA a mai spus ca institutia nu isi permite sa treaca de 30 iunie cu plati sub 95%.

Potrivit acestuia, pentru exercitiul financiar actual, Romania are la dispozitie 10,85 miliarde de euro pe plati directe, pana in 2020.

Insa, fermierii au la dispozitie, in aceeasi perioada, inca 3,42 miliarde de euro de la AFIR. „Daca in urma cu o saptamana erau 5 milioane de euro, am ajuns deja la 130 de milioane de euro deja autorizati pentru plati”, a mai spus Faur.

Oficialul APIA a reamintit faptul ca, in exercitiul financiar precedent, Romania a absorbit 96% din sumele alocate sub forma de plati directe, respectiv 7,38 miliarde de euro, bani care au intrat efectiv in agricultura in perioada 2007 — 2014. La acestia s-au adaugat 5,27 miliarde de euro din alocarile nationale.

„Pe langa partea de plati directe, am avut de la colegii de la AFIR 3,16 miliarde de euro, pentru fermierii din zonele defavorizate, din zonele montane, care au incercat sa treaca la agricultura ecologica, la moda acum, dar inca insuficient dezvoltata in Romania. Din acestea avem plati efectuate de 3,04 miliarde de euro (96%)„, a mai spus Faur.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.