Folosirea analizei cost – beneficiu in proiectele europene

business-plan.jpg

Analiza Cost – Beneficiu (ACB) este un instrument de evaluare utilizat deseori pentru luarea deciziei de finantare a proiectelor de investitii, scopul sau fiind acela de a facilita o distributie eficienta a resurselor.

Aceasta analiza compara costurile si beneficiile a doua sau mai multe scenarii de realizare a unei investitii. Costurile si beneficiile sunt deopotriva transformate in unitati monetare si previzionate intr-un orizont de timp care variaza in functie de natura investitiilor, atingand uneori chiar 30 de ani.

In contextul finantarii proiectelor de investitii din resurse financiare de la bugetul UE, REGULAMENTUL CONSILIULUI (CE) Nr. 1083/2006 prevede efectuarea ACB pentru proiectele cu o valoare totala de peste 50 milioane euro, denumite „proiecte majore”.

ACB este necesara pentru a evalua daca un proiect care se integreaza in contextul obiectivelor politicii de dezvoltare regionala a UE, este benefic pentru societate si daca necesita sprijin din bani publici.

Conform cerintelor UE, metodologia ACB include o analiza economica si o analiza financiara a proiectului propus pentru finantare.

Obiectivul analizei financiare este de a calcula performanta financiara a proiectului propus pe parcursul perioadei de referinta, cu scopul de a stabili cel mai potrivit sistem de finantare pentru acesta. Aceasta analiza se refera la sustinerea financiara si sustenabilitatea pe termen lung, indicatorii de performanta financiara, precum si justificarea pentru volumul asistentei UE necesare. Pentru proiectele care se considera ca sunt generatoare de venituri, in conformitate cu articolul 55.1 al Regulamentului 1083/2006, in cadrul acestei analize se va determina nivelului maxim al cofinantarii UE, pe baza conceptului „diferentei de finantat” (funding gap1 ).

Prin realizarea analizei economice se urmareste ca proiectul sa aiba o contributie pozitiva neta pentru societate si, in consecinta, merita sa fie cofinantat din fonduri ale UE. Pentru alternativa selectata beneficiile proiectului trebuie sa depaseasca costurile proiectului si, mai specific, valoarea actualizata a beneficiilor economice ale proiectului trebuie sa depaseasca valoarea actualizata a costurilor economice ale proiectului.

Cerinta de a realiza o analiza cost-beneficiu pentru proiectele majore, stabilita la nivel european, a fost preluata si aplicata la nivel national si in cazul proiectelor non-majore (sub pragul de 50 milioane euro).

In domeniul instrumentelor structurale din Romania, proiectele pentru care se solicita o analiza cost-beneficiu sunt derulate prin POS CCE, POS Mediu, POS Transport, POR si programele de cooperare transfrontaliera. De exemplu, daca vreti sa reabilitati un muzeu, aveti nevoie pe langa un studiu de fezabilitate (pe partea tehnica) si de o analiza cost-beneficiu. insa, pentru proiectele non-majore, este extrem de dificil sa se estimeze costurile si beneficiile generate de proiect pe intreaga perioada de referinta a acestuia care, uneori, atinge chiar 30 ani. in aceste cazuri, analizele cost-beneficiu se dovedesc deseori a fi subiective.

Din acest motiv, in cazul anumitor axe prioritare, calitatea analizei cost-beneficiu a condus la rate mari de respingere a proiectelor.

O astfel de situatie nu este noua. Statele Membre mai vechi, precum Olanda, s-au confruntat cu dificultati semnificative in evaluarea proiectelor in trecut (1990). Pas cu pas, in urmatorii 16 ani, autoritatile olandeze au reusit sa publice un Manual de indrumari pentru proiectele majore, un Ghid pentru proiectele mai mici si au creat si o Unitate de Sprijin pentru realizarea ACB.

Deoarece ACB nu furnizeaza in toate cazurile informatii utile si corecte pentru luarea deciziei de a finanta sau de a respinge un proiect, mai ales pentru proiecte mici, care au un rol social (scoli, biserici, spitale, institutii culturale etc.), este nevoie ca folosirea acestui instrument sa fie limitata in urma unei analize atente. Este important de a fi luate in considerare la selectia proiectelor mai multe tehnici de evaluare alternative pentru a obtine informatiile necesare in sustinerea deciziei de a finanta sau nu un proiect, cum ar fi analiza multicriteriala sau analiza cost-eficacitate.

Sursa: ACIS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top