Fonduri europene pentru functionarea a peste 180 de centre comunitare integrate in zonele defavorizate

bani-1.jpg

Peste 180 de centre comunitare integrate in zonele defavorizate vor fi infiintate, construite, reabilitate si dotate anul viitor, prin accesarea de fonduri europene, in cadrul Programului Operational Regional 2014 – 2020. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, dintre cele minim 180 de centre, 137 vor fi finantate pe baza unei liste predefinite a localitatilor, iar diferenta, pâna la cel putin 180, se va selecta in baza unui tip de apel care va fi stabilit de catre Autoritatea de Management pentru POR.

“In acest scop, in data de 7 decembrie, a fost pus in transparenta decizionala proiectul de Hotarâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea, functionarea si finantarea activitatii de asistenta medicala comunitara. Se va asigura, astfel, implementarea prevederilor OUG 18/2017 privind asistenta medicala comunitara, aprobata de Guvern in luna februarie, prin care s-a creat cadrul legislativ necesar pentru infiintarea centrelor comunitare integrate, care vor oferi atât servicii medicale, cât si servicii sociale. Proiectul de act normativ pus in transparenta ieri deschide posibilitatea accesarii fondurilor structurale si de investitii europene din cadrul POCU 2014-2020 (Programul Operational Capital Uman) pentru formarea de personal (asistenti medicali comunitari, moase, mediatori sanitari) si dezvoltarea de metodologii privind serviciile comunitare integrate“, arata MS.

De asemenea, proiectul reglementeaza cadrul legal pentru accesarea fondurilor structurale si de investitii europene din cadrul POR 2014-2020, ce vor fi utilizate pentru construirea, reabilitarea, modernizarea si dotarea centrelor comunitare integrate.

”Prin implementarea acestui proiect, urmarim sa asiguram un acces mai bun al populatiei din mediul rural la servicii de sanatate. Doar asa vom putea evita situatiile in care oamenii de la sate ajung la medic in stadii avansate de boala, când recuperarea medicala este mult mai grea. in general, astfel de cazuri provin din comunitatile de romi, familiile monoparentale, someri sau persoane cu afectiuni cronice care nu sunt monitorizate periodic”, a declarat ministrul Florian Bodog.

Sursa: Adminsitratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top