Fonduri europene pentru inchiderea a 50 de centre de plasament din Romania

Fonduri_0.jpg

Autoritatile romane vor sa incheie anul viitor contracte de finantare pentru oferirea de servicii sociale in comunitate copiilor care in momentul de fata beneficiaza de sprijin in 50 de centre de plasament, a declarat joi presedinta Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Gabriela Coman.

‘S-a lansat un prim call pe Programul Operational Regional. Termenul de depunere a proiectelor este la inceputul lunii ianuarie. Pe acest call vor aplica autoritatile pentru 50 de institutii. incercam sa identificam alte surse de finantare ca sa continuam acest proces, astfel incat sa reusim sa atingem ce ne-am propus in strategie — inchiderea centrelor clasice si mari pana in anul 2020. Macar sa fie contractata inchiderea lor, daca nu va fi finalizata’, a afirmat Coman.

Pe langa proiectele de inchidere a celor 50 de centre de plasament din Romania, autoritatile mai pregatesc alte 20 de proiecte similare care le vor inlocui pe cele care vor fi refuzate la evaluare. Toate proiectele, potrivit sursei, au la baza o metodologie unitara de inchidere a centrelor, astfel incat procesul de dezinstitutionalizare sa fie o solutie pentru fiecare copil din aceste centre.

‘Este un proces construit impreuna cu autoritatile judetene. Sunt locuri in care procesul merge mai usor, locuri in care merge mai greu. Dar ganditi-va ca acest proces va afecta niste resurse umane. Opinia noastra este ca evaluarea de personal pe care o facem acum nu e decat in ajutorul autoritatilor care sunt angajatorii personalului din domeniu’, a mai spus presedinta ANPDCA.

Planul de prioritizare a institutiilor care vor fi inchise a fost intocmit in cadrul unui proiect prin care s-au evaluat 168 de centre de plasament din Romania.

Procesul de dezinstitutionalizare a copiilor dezavantajati a inceput, potrivit Gabrielei Coman, in perioada 1999-2000, atunci cand 300 de centre de plasament din Romania au fost inchise in urma derularii unor proiecte finantate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Banca Europeana pentru Investitii si de organizatii neguvernamentale.

Presedinta ANPDCA participa zilele acestea la Tulcea la reuniunea Corpului Profesional al Specialistilor in Servicii Sociale (CPSSS) din cadrul Asociatiei Municipiilor din Romania.

Sursa: Agerpres

One Reply to “Fonduri europene pentru inchiderea a 50 de centre de plasament din Romania”

  1. PASCU MIHAI spune:

    Buna ziua
    Deti un teren de 3500m² pe care se afla o cladire cu 2 etaje de 230 m² pe fiecare etaj ce necesita renovare totala ,
    Si mar interesa daca pot sa fac un centru de plasament cu finantare europeana ?
    Care sunt conditiile ce trebue indeplinite de mine ?
    Eu si familiea mea locuim momentan in FRANTA ,ear cladirea se afla in jud BACAU
    VA MULTUMESC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top